Начало Новини Актуално Управлението на отпадъците е твърде сложно за фирмите от светлия сектор

Управлението на отпадъците е твърде сложно за фирмите от светлия сектор

Актуално
Председателят на БТПП

Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов откри Международна конференция на тема Взаимодействие в насока на устойчива система за управление на отпадъците (Working towards a sustainable waste management system). Той приветства партньорите и участниците от името на 52 хиляди фирми членове на Палатата, повече от сто браншови организации и 28 регионални палати.

Въпросът за отпадъците е изключително важен за нашето бъдеще и това е позиция на Палатата, както за много отговорни институции по света. За наше съжаление България все още се намира в средата на класациите по оползотворяване, събиране и информиране на институциите и фирмите за размера на проблема, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

Сложната законодателна рамка за управление на отпадъците кара фирмите от светлия сектор на бизнеса да отделят едва ли не толкова ресурс, колкото е нужен за ефективното събиране и оползотворяване на отпадъците от производството и бита. Страната ни трябва с малко по-бързи темпове да работи за догонването в тази сфера. Можем да отчетем, че сред фирмите има висока степен на информираност и затова се радваме, че осъществяваме проект WasteKit, който е в рамките на международно сътрудничество на клъстери от държави, които са по-напред в приложението на модерните мерки за третиране на отпадъците.

Не случайно БТПП подкрепя Столична община при обмяната на опит в тази област, защото тук се произвежда почти половината от БВП на страната, което в съвременни условия означава съответно количество отпадъци от производството и бита. Въпреки сложната законодателна рамка за управление на отпадъците, все още не са в сила изисквания за строителните и за биологичноразградимите отпадъци, стана ясно от първите информации в започналите дискусии.

Конференцията се провежда днес и утре в столицата и е организирана от БТПП, БАН, Столична община, с участието на партньори от Холандия, Великобритания и Италия. Финансирана е по проект WasteKit по 7-ма Рамкова Програма на ЕС.

Двудневното събитие има за цел обмен на информация и добри практики за управление на отпадъци, управленски политики и действия в различни области, като законодателство, отпадъци и технологии за управление, обществени нагласи и др. Събитието включва три кръгли маси с теми за устойчиво управление на отпадъците.

Още новини