Начало Новини Актуално Университетската болница в Стара Загора завърши 2019 г. с печалба от 2,8 млн. лева след облагане с данъци

Университетската болница в Стара Загора завърши 2019 г. с печалба от 2,8 млн. лева след облагане с данъци

Актуално

проф. д-р Йовчо Йовчев, в която участва и проф. д-р Иван ВъшинУниверситетска болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора има финансов резултат (печалба) за 2019 г. от близо 2,8 млн. лева, след облагане с данъци. С позитивен финансов резултат приключи и предходната година (малко над 1 млн. лева). Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор проф. д-р Йовчо Йовчев, в която участва и проф. д-р Иван Въшин, член на Съвета на директорите.

Общият размер на задълженията на болницата към края на 2019 г. е 22 млн. лева, което с 5 млн. лева по-малко спрямо декември 2018 г. Всички задължения към Националната агенция за приходите са изплатени. До края на 2020 година ще бъдат погасени и дължимите суми към две фармацевтични компании, към Водоснабдяване и канализация и към ЕВН България, каза още проф. д-р Йовчев.

Тези числа са на фона отчетена загуба от дейността за всяка от предходните 5 години - от 2013 до 2017 г., след която тенденцията се променя. Това е и атестат за успешно управление на болницата.

В Университетската болница работят 228 лекари, 363 медицински специалисти и 207 санитари. Средната месечна работна заплата за 2019 г. за висшия медицински персонал, която хората получават по сметките, си е 1562 лева и това е с 12% повече спрямо средната заплата през 2018 г. За медицинските специалисти нетната сума на трудовото възнаграждение е 1105 лева, а за санитарите получават чисто 724 лева. Лечебното заведения няма задължения за заплати към персонала, т.е. през тази година те се плащат без забавяне. Очаква се за юни около 100 медици от болницата да получат допълнително суми за работа си със заразени от коронавирус - всеки по 1000 лева. В предходните два месеца, добавка към заплатата си, която се осигурява от държавния бюджет, са получили между 40 и 70 души, съобщи проф. д-р Йовчо Йовчев.

В момента в болницата се лекуват 21 души, заразени с коронавирус. 19 от тях са в Клиниката по инфекциозни, двама пациенти са в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. До момента няма случай на заразен с COVID-19 от медицинския персонал.

Университетска болница разполага с 2000 PCR теста (Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция) и с 500 бързи теста за диагностика на коронавирус. Не се изисква като условие за постъпване в здравното заведение пациент да си направи PCR тест, с бързи тестове се изследват за наличие на COVID-19 само хора с характерната за заразата симптоматика. По желание обаче пациент може да си направи тест, като заплати за изследването. PCR тест е с цена 90 лева, а бързият струва 30 лева, като от болницата съветват хората да се изследват по желание само при съмнение или някаква друга необходимост.

Още новини