Начало Новини Актуално Университетската болница получи като дарение от Община Стара Загора модерен апарат за анестезия

Университетската болница получи като дарение от Община Стара Загора модерен апарат за анестезия

Актуално

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи на УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович апарат за анестезия, който при нужда може да бъде използван за обдишване на болни в критично състояние. Той е закупен със средства на дарители, постъпили по сметката на Община Стара Загора в подкрепа на борбата срещу COVID-19.

При връчване на дарението присъстваха също и зам.-кметът Жилена Желева, изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев и лекари от Клиниката по анестезия и интензивно лечение, които ще работят с предоставената апаратура.

Дареният апарат за анестезия предлага двойна употреба, като лечебното има необходимост от повече такава апаратура. Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти, които имат нужда от продължително провеждане на дихателна реанимация.

Дарението е важно за лечебното заведение, защото допълнително подсигурява и допълва наличната в Университетската болница апаратура. Апаратът за анестезия е от най-ново поколение, избран от специалистите на болницата и е закупен на най-ниската възможна цена. Той ще бъде използван веднага по предназначението, за което е направено дарението, гарантира изпълнителният директор на УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович проф. д-р Йовчо Йовчев.

Апаратът, който даряваме днес е важен и за пациентите, и за лекарите и медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на живота им. Апаратът има жизнено спасяваща функция и днес при борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията - каза при връчването на дарението кметът Живко Тодоров. Той обяви, че след разговор с директора на болницата Общината още през януари ще предприеме нужните действия за закупуване на още такива апарати и това е насочено към предоставяне на по-качествена грижа за пациентите. Кметът отправи благодарност към всички, които са се включили в дарителската кампания, обявена от Община Стара Загора и която е насочена към противодействие на COVID-19.

Със съдействието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Университетска болница е получила като дарение от фирми също и шест апарата за кислородно терапия с противоналягане, с които се провежда лечение на болни в Клиниката по реанимация, постъпили с усложнения след заразяването им с COVID-19. Университетската болницата е получила и друга техника - най-вече перфузори, медицински монитори, специализирани легла, като част от тях са постъпили като дарение, а други са закупени.

Преди дни Проф. Йовчо Йовчев е посетил и Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, където миналата седмица беше направено дарение на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували инфекция с COVID-19. При наличие на дарители, каквито вече има и в Стара Загора, този апарат ще позволи да се спасят човешки животи и затова е много ценен, уточни проф. Йовчев и допълни, че е много важно извлечената плазма да се ползва само при пациенти, които имат строго определени и конкретни медицински показания.

 

Още новини