Начало Новини Актуално Университетска болница в Стара Загора се вля в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович (видео)

Университетска болница в Стара Загора се вля в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович (видео)

Актуално

МБАЛ

Продължилият 8 години конфликт около обединението на двете големи болници в Стара Загора намери своето решение. Вливането на Университетска в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора стана факт на Общо събрание на акционерите на областното здравно заведение. Една от сочените причини за обединението е да се редуцират финансовите задължения, които са в размер на общо 22 млн. лева, от които 7 млн. лева - изискуеми.

От синдикатите се опасяват, че още от сега лекари с по две специалности напускат работа и здравното заведение ще бъде затруднено да изпълнява качествено работа.

Гарантирам ви, че само за два месеца са напуснали над 23 водещи специалисти. Оттук нататък очакваме да си тръгнат още 20-30, каза д-р Атанас Бадов -председател на КНСБ в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович.

болница слеване лекари

Изпълнителният директор д-р Петър Атанасов отрече да има отлив на подобен брой специалисти, но заяви, че е спокоен за обезпечеността с персонал. Това, че има движение на медицински кадри не ни плаши. Ние сме достатъчно конкурентни на пазара, каза още д-р Атанасов.

Той гарантира и, че редуциране на медицински персонал няма да има. Това, което е поето като ангажимент да няма съкратени здравни работници - визирам лекари, сестри и санитари, за пореден път го заявявам и ще го отстоявам, заяви изпълнителният директор на областната болница.

Така или иначе, ние ще бъдем изправени пред невъзможност да оказваме помощ на населението, ще бъдем в такава ситуация, която на практика би била по-лоша от блокиране на пътища, каза д-р Бадов.

До два месеца трябва да бъде изготвена и да заработи новата структура на обединените болници. В този период ще стане ясно и кой ще бъде изпълнителен директор. Очакванията са поста да поеме д-р Петър Атанасов.

Синдикатите тепърва ще определят към какви действия да пристъпят след като вливането на Университетска в областната болница вече е факт, но са готови да отстояват до край правата си.

Още новини