Начало Новини Актуално Уникални аудио записи с гласовете на старозагорски поети обогатиха фонда на Музей Литературна Стара Загора

Уникални аудио записи с гласовете на старозагорски поети обогатиха фонда на Музей Литературна Стара Загора

Актуално

В навечерието на най- духовния български празник- 24 май, записи, запазили автентичните гласовете на едни от най- добрите поети, писатели и интелектуалци на Стара Загора, бяха дарени на Музей Литературна Стара Загора. Жестът беше направен от първото извънстолично радио в България- Радио Стара Загора.

Тази година е юбилейна за Радио Стара Загора, което навършва 85 години. На 21 май 1936 година със заповед на Сирак Скитник радиото започва своята работа. В началото е имало само 50 плочи, а първият глас, който е записан е на актрисата Мара Шопова, разказа и.д. директор Здравко Георгиев. Той допълни, че идеята за дарението на уникалните записи се родила спонтанно след прослушване на запис с гласа на великия Веселин Ханчев. Аз заедно с колегите решихме, че ще бъде добре да дадем нов живот на тези записи, а най-подходящото място за това е техният дом да бъде в Музей Литературна Стара Загора, обясни развълнуван Георгиев.

За прекрасния жест благодари ресорният зам.-кмет Милена Желева. Благодаря на всички работещи в Радиото, които през всички тези 85 години са правили тези записи и са ги съхранявали, каза още Желева. От думите ѝ стана ясно, че процесът на събиране и дигитализация от ленти на съвременни носители на тези над 70 аудио файла, запазени в Златния фонд на медията, е отнел около година. Записите вече са достъпни в съвременната дигитална среда, което е изключително важно. По този начин повече хора ще могат да се докоснат до това богатство. Записите ще бъдат достъпни и на новия атрактивен сайт на Музей Литературна Стара Загора, обясни още зам.-кметът.

Специални благодарности изказа и директорът на културната институция Иван Матев, който не скри вълнението си и връчи на Здравко Георгиев специално Свидетелство за дарение.

Гостите на събитието се насладиха на рецитал под наслов Литературни гласове - оцелели във времето, който припомни творчеството на част от старозагорските поети, изпълнен от Ивелин Керанов. Присъстващите бяха поздравени и от четвъртокласничката Виктория Божкова от СОУ Максим Горки, която изпълни на саксофон по неповторим начин История на една любов и Веsame Mucho.

Със Свидетелство за дарение беше отличен и първият дарител на Музей Литературна Стара Загора, журналистката Росица Ранчева, която е предоставила няколко много ценни издания, сред които екземпляр от оригиналната стихосбирка на Гео Милев Жестокият пръстен, издадена през 1920 година с автентичен автограф на поета.

Ценителите на литературата вече могат да се насладят гласовете на поетите Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Христо Кацаров, Жеко Христов, Иван Груев и други.

Още новини