Начало Новини Актуално Уникален ден на водородното гориво и технологии се проведе в Стара Загора

Уникален ден на водородното гориво и технологии се проведе в Стара Загора

Актуално
1IMG 5994 Автомобил TOYOTA MIRAI FUEL CELL, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка представиха в Стара Загора. Проявата е в рамките на Деня на водородното гориво и технологии, който се провежда по повод десетата годишнина на Съвместно европейско предприятие Горивни клетки и водород, уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород.
 
Технологиите за горивни клетки и водород имат голям потенциал за постигането на нисковъглеродна икономика, осигурявайки енергийно захранване за различни приложения, без отделяне на вредни емисии. Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който от своя страна се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия.Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или вятър.
Инициативата се реализира от Българска академия на науките, Българско водородно общество в партньорство с Община Стара Загора, Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора, Холдинг Загора и Мол Галерия.
Румен Радев, икономически директор на Холдинг Загора, който има решаващ принос за старозагорското събитие, откри форума и се обърна с вдъхновено послание към младежката част на аудиторията, с увереност, че те ще имат шанса да участват в практическото прилагане на тази технология на бъдещето в България и в Стара Загора.
От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров приветствам всички, които са проявили интерес към технологиите за горивни клетки и водород. След София ние сме първия град, в който хората ще имат възможност да се запознаят с новата технология. Нека това, което ни се струва бъдеще да стане реалност, пожела секретарят на Общината Делян Иванов.
Пред участниците проф. Дария Владикова, директор на Институт по електрохимия и енергийни системи, представи презентацията Водородните технологии – от мечти до реалност. Дошлите на инициативата имаха възможност да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение водородните технологии, както и за актуалните проекти на европейско и национално ниво. Проф. Владикова съобщи, че Столична община ще работи за въвеждане на водородната технология в тролейбусния транспорт и обясни, че в Стара Загора също може да се разработи такъв проект.
Във втората част всеки, който има шофьорска книжка, можеше да седна зад волана на водородния автомобил и да го тества по правата отсечка на ул. Хан Аспарух пред мол Галерия, която беше специално отцепена за случая. Секретарят на Общината Делян Иванов и председателят на Търговско-промишлена палата и координатор на Регионален академичен център Стара Загора Олег Стоилов бяха сред първите, които провериха качествата на автомобила. Множеството ученици без книжки имаха възможност да се повозят на автомобила на бъдещето, а всички участници в събитието, докато чакаха за тестдрайфа се запознаха с принципите на водородната клетка и нейното приложение на действащи демонстрационни модели.

 

Приложение:

 

{gallery}h2o{/gallery}

Още новини