Начало Новини Актуално УНИЦЕФ оцени високо работата на НПО в Стара Загора

УНИЦЕФ оцени високо работата на НПО в Стара Загора

Актуално

Предизвикателството за нас е да се движим напред и да осъществяваме промяна. И като казвам това, имам предвид приближаването на децата към семействата или към малките домове от семеен тип, ако не могат да се върнат към същинските си семейства. Правителството на България трябва да създаде нови начини и подходи към работата с тези деца.

Заедно с неправителствените организации ние очакваме това да се случи, заяви за медията ни заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Мартин Могуанджа по време на посещението му в Стара Загора на 2 април т.г. Това е първото посещение на представител на световната организация на децата (УНИЦЕФ) у нас на толкова високо ниво, коментира българският й представител Таня Радочай. Основните теми на посещението бяха свързани с деиституциализацията и възможностите за извеждането на децата в приемни семейства или в специализирани домове от семеен тип, пише вестник Старозагорски новини.

Г-жа Радочай съобщи, че у нас приемните семейства са над 1000 и те имат нужда от постоянна подкрепа. Тя изтъкна, че в Стара Загора са намерили добри партньори, с които вървят заедно към общата цел. Висока оценка за работата си получиха неправителствените организации, Общинската и Областната управа. В отговор на наш въпрос за финансирането на дейностите беше съобщено, че за последните четири години финансовата помощ, предоставена на Сдружение Самаряни от УНИЦЕФ, е около 400 000 лева. Гостите изразиха мнение, че: Сумата не е внушителна. Целта е да създаваме и разработваме модели на работа, които да помогнат за извеждането на децата от институциите, за което, разбира се, са нужни и средства. Но ние не се явяваме донори в тази ситуация.
Иван Димитров - ръководител на Центъра по приемна грижа, уточни, че сега в област Стара Загора има 36 деца, настанени в приемни семейства. Консултирани са 302 семейства, а от кандидатствалите 67 семейства са утвърдени 38. Към момента в процес на кандидатстване са още 5.

На срещата г-н Могуанджа с представители на другото старозагорско сдружение Свят без граници бяха презентирани добрите практики и предизвикателства пред интеграцията на уязвимите общности, в частност - ромската. Гостите бяха запознати с основните проблеми за незаконното строителство, ранните женитби, за отпадането на много ромски деца от училище, за присъствието им в институции. Пратениците на УНИЦЕФ се срещнаха на терен с жители от квартал Лозенец. Най-радостен от визитата беше седмокласник, който се запозна с г-н Могуанджа и му разказа за ежедневието си. Всички гости получиха подарък от екипа на сдружение Свят без граници - кукла Roma Fashion, изработена от ромски момичета. Гостите посетиха и Дома в село Сладък кладенец.

Още новини