Начало Новини Актуално Ултиматумът за болницата в Стара Загора остава

Ултиматумът за болницата в Стара Загора остава

Актуално

"За нас това е условието - или трябва да се обедините, или парите ще отидат в Хасково." Това е заявила министър Анна-Мария Борисова на 30 юли т.г. по време на среща в МЗ, на която са присъствали областният управител Йордан Николов, двама старозагорски старейшини - председателят на ОбС - Стара Загора, Тенчо Руканов и председателят на комисията по здравеопазване Никола Шопов, депутатите от ГЕРБ Живко Тодоров и Недялко Недялков, д-р Веселин Попов - упълномощен представител на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", и директорът на УМБАЛ д-р Кирил Добрев.

Те са връчили на здравния министър декларацията, приета ден по-рано от Общинския съвет за създаването на висотехнологична болница в Стара Загора при ясни параметри и проекти за нейното финансиране на всички етапи, пише вестник Старозагорски новини.
На нарочен брифинг след срещата д-р Веселин Попов подчерта, че министър Борисова е била коректна в изказванията си и е декларирала, че няма да използва никакви силови методи. Министърката обаче не отговорила на въпросите на д-р Попов, защо ако МБАЛ "Киркович" и УМБАЛ не се обединят, високотехнологична болница ще бъде изградена точно в Хасково и какви са критериите за финансиране разкриването на една такава болница.
Министърката обаче не отговорила на въпросите на д-р Попов защо, ако МБАЛ "Киркович" и УМБАЛ не се обединят, високотехнологична болница ще бъде изградена точно в Хасково и какви са критериите за финансиране разкриването на една такава болница. На въпроса кой иска обединението на двете старозагорски болници, проф.Борисова отговорила лаконично: "От Европа", без да уточни за коя точно европейска институция става дума.
"Министър Борисова обаче каза нещо, което досега беше спестявано на старозагорци, или те бяха откровено лъгани - че ако се обединят двете болници, дълговете, които са сумарно около 10 млн., ще бъдат опростени. Министърката ясно заяви, че независимо какъв ще бъде изходът, дълговете няма да бъдат опростени", информира д-р Попов. Той акцентира и на други псевдоистини, които били лансирани пред министър Борисова. Една от тях била твърдението на представител от старозагорската група, че "само шепа хора не били съгласни с обединението".
"Разбирам активността на колегите от УМБАЛ, защото те искат да подменят фактите и да направят въпросното изграждане на високотехнологична болница в средство за обединение, а не цел. А обществеността е обработвана и лъгана, за да може да се настрои против МБАЛ "Киркович" и да ни вменят на нас, че ние сме виновници, че тази болница няма да се случи в Стара Загора. За да отговаря на упреците на колегата от УМБАЛ, аз занесох в МЗ декларацията на 987 души, които удостовериха с подписите си, че са против обединението", коментира пред медиите д-р Попов. Подписалите се де факто представляват над 90% от работещите в МБАЛ "Киркович" и те няма да променят позицията си заради преживяната в годините назад съвместна работа с хабилитирани специалисти от Университетска болница. Но и няма как да бъдат упрекнати, че са препъникамък към т.нар. високотехнологична болница, тъй като те са за конкурентно начало, а не за тоталитарния подход отпреди 20 години, стана ясно още на петъчния брифинг.
Пред медиите д-р Попов изрази и възмущението си от "настървеността", с която някои местни представители искали да постигнат въпросното обединение, и не скри и още един нелицеприятен момент от петъчната среща в МЗ. А именно, че старозагорски представител е предложил на министър Борисова да подмени настоящия управител на МБАЛ "Киркович" д-р Николай Колев с някой "по-удобен". Министър Борисова обаче се дистанцирала от въпросното предложение.
Представителят на МБАЛ "Киркович" на свой ред е декларирал пред министърката, че болницата ще отстоява своите права на базата на честна конкуренция с точни и ясни правила да се пребори за високотехнологична болница. Ако въобще такава бъде изградена извън София. На финала на срещата министър Борисова е съобщила, че ще обяви своето решение на 4 август т.г.

България е все още парламентарна, а не министерска република и къде ще бъдат изградени високотехнологични болници, би трябвало да се произнесе Народното събрание, а не еднолично министърът на здравеопазването. От друга страна, до ден днешен няма официална информация дали Европейският съюз ще отпусне пари за изграждането им. Тъй като републиканският бюджет е на системи, а Стара Загора е единственият град, където поредната реформа в здравеопазването минава през ултимативно обединение на две уважавани здравни заведения, на ход са местните представители на властта. Те трябва да обяснят на старозагорци всички премълчани досега истини. При това до 4 август т.г. Или пък да си го кажат на министър Борисова... ама съвсем откровено, преди 4 август.

Още новини