Начало Новини Актуално Улици и междублокови пространства в Стара Загора ще бъдат обновени по европейски проект

Улици и междублокови пространства в Стара Загора ще бъдат обновени по европейски проект

Актуално

улици междублокови пространства европейски проект Стара ЗагораГрадската среда в Стара Загора ще бъде благоустроена и подобрена значително за първи път от много години насам. Мащабните ремонтни дейности, които включват 22 междублокови пространства и три основни улици, ще се осъществят чрез одобрения проект на Община Стара Загора Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора с безвъзмездно финансиране по Оперативна програма Регионално развитие.

Стойността е около 10 млн. лева за срок на изпълнение 24 месеца, като съфинансирането от страна на общината е 5%, съобщиха от пресцентъра на Общината. Върви процедура за възлагане на обществена поръчка и ако няма обжалване, до края на юни изпълнението трябва да започне. Целта на проекта е подобряване привлекателността на града и качеството на живот. Ще се създадат повече удобства и забавления за всички възрастови групи и ще се осигури свободен достъп за хора в неравностойно положение, съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров. Тойо уточни, че в първия етап основно ще бъдат ремонтирани две основни улици, свързващи източния и западния край – ул. Ген. Столетов от ул. Д-р Т. Стоянович до бул. Крайречен, с обща дължина 2 533 метра и ул. Христо Ботев от ул. Одринска епопея до бул. Крайречен, с обща дължина 2 960 метра. Предварително ще се извършат необходимите ВиК дейности, а след това ще бъдат поставени нови пътни и тротоарни настилки, маркировка, шахти, озеленяване и т.н. Те ще бъдат рехабилитирани по най-добрия начин, така че дълги години да няма нужда от ремонти, като по този начин ще се пести и от запълване на дупки, поясни Тодоров. Най-много сигнали от граждани, по думите му, са получени за улиците Бр. Жекови и Св. Кл. Охридски.

Според ръководителя на проекта Милена Димитрова - началник отдел Инвестиции и управление на проекти в Община Стара Загора, са подбрани обекти в най-тежко състояние, а във всички проекти са залегнали предпочитанията на гражданите за подобряване на градската среда – изграждане на детски и спортни площадки, озеленяване, тротоари, асфалтиране и т.н. Обектите на инервенция са разделени в два пакета. Първият пакет включва ул. Ген. Столетов, ул. Христо Ботев, градина Доша Николова, градина Берое и две междублокови пространства. Вторият пакет е за ул. Братя Жекови, улици и междублокови пространства.

По инвестиционната програма на Община Стара Загора ще бъдат обновени централният булевард Цар Симеон Велики и градинката около храма Св. Николай. По нов начин ще бъдат оформени павилионите за цветя в съседство, ще бъде осветена църковната фасада, съобщи още кметът.

За следващата година се очаква и обновяването на централната пешеходна част на бул. Цар Симеон Велики от ул. Х.Д. Асенов до Св. Патриарх Евтимий. В момента се обмисля с асфалт или плочи да бъде покрито ларгото, както и поставянето на пейки и фонтани по протежението му, съобщи зам.-кметът Йордан Николов.

Още новини