Начало Новини Актуално Уличното осветление на община Николаево минава на слънчева енергия

Уличното осветление на община Николаево минава на слънчева енергия

Актуално
Николаево

Проект на стойност 1,88 млн. лева ще захрани уличното осветление на община Николаево със слънчева енергия. В момента осветлението ни не е лошо, използваме икономични лампи, но преминаването на слънчева енергия ще минимизира разходите в бюджета ни, обясни Петя Танталова, зам.-кмет на община Николаево.

Средствата, които сега управата заделя за осветление, са 16 000 лева годишно, което е голямо перо за малка община като Николаево.

Проектът предвижда прекратяване на употребата на живачни лампи и изграждане на нови 506 автономни улични стълба, които ще се захранват със слънчева енергия, пише вестник Национална бизнес поща. Средствата за реализацията са безвъзмездна финансова помощ - 80% от ЕС, останалите 20% от бюджета на страната. Кандидатствахме по програма за развитие на селските райони, мярка 322, имахме щастието да бъдем одобрени. В края на юни подписахме договор с ДФ Земеделие, уточни Гангалова. Проектът трябва да се реализира в рамките на 30 месеца, считано от28 юни тази година. Предстои обявяване на обществена поръчка за изпълнител и се очаква на практика Николаево да грейне със слънчева енергия в края на 2013 г.
Нямаме приходи, икономика, която да ни ги осигурява, разчитаме на субсидии от държавния бюджет и търсим варианти чрез кандидатстване по проекти , за да се развиваме, казва зам.-кметът на Николаево. В момента в общината тече обществена поръчка по изграждане на водопроводна мрежа в Елхово, което е към община Николаево, на стойност4 млн. лв. В ход е и проект по социално включване на родители за изграждане и възпитание в отглеждането на деца, вкл. и интеграция на деца от ромски произход на възраст от 3 до 7 г. възраст.
Община Николаево е малка, с население 5200 души, но сме с големи амбиции, казва зам.-кметът Танталова. Можем да се похвалим и с участие по оперативни програми, най-вече по Проект Красива България, с което успяхме да подобрим инфраструктурата на цялата община.

 

Още новини