Начало Новини Актуално Уличен в подкуп бивш шеф на земеделската службата в Гълъбовосе размина с 1500 лв. глоба

Уличен в подкуп бивш шеф на земеделската службата в Гълъбовосе размина с 1500 лв. глоба

Актуално

Старозагорският окръжен съд се произнесе за освобождаване от наказателна отговорност и глоба от 1500 лева на бившия земеделски шеф на службата в Гълъбово Динко Стоянов Тодоров, уличен във вземане на подкуп. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода до 3 години.

В пледоарията си държавният обвинител посочи, че Тодоров не е извършил престъпление по повдигнатото обвинение по чл.301, ал.1 от Наказателния кодекс за вземане на подкуп и поиска изменение на обвинението, а именно за длъжностно престъпление по чл.283 от НК. В аргументите бе посочено, че услугата, за която Тодоров е взел пари, не влизала в задълженията му(!?), пише вестник Старозагорски новини.
Съдът отмени и мярката за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1500 лева. Така на практика внесените в държавата пари за гаранцията ще отидат за глобата.
Динко Тодоров беше задържан на 7 ноември 2008 г. в района на комплекс "Езерото" с белязани 800 лв. Според повдигнатото обвинение Тодоров е поискал общо 1500 лв. от гражданина Иван Михнев, за да изготви проект по мярка 121 "Модернизиране на земеделското стопанство" от програмата за развитие на селските райони. Според свидетелските показания, дадени по време на съдебното следствие от Соня Писешка и пострадалият Иван Михнев, са посетили дома на подсъдимия в Гълъбово през лятото на 2008 г. Тогава Тодоров им е казал, че по принцип проектът се изготвя безплатно, но добавил, че не възнамерява да го прави без пари.
Намерените у Тодоров пари 16 банкноти по 50 лева са били предварително маркирани от криминалистите. Първоначално му беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", която в последствие беше променена в парична гаранция.
Сега обаче бившият земеделски шеф е оневинен за подкупа. И не е изключено да съди държавата в Страсбург за престоя си в ареста.

Още новини