Начало Новини Актуално Юлиан Попов: В момента всички индикации са за много чиста морска вода

Юлиан Попов: В момента всички индикации са за много чиста морска вода

Актуално

В момента всички индикации са за много чиста вода. Качеството на морето е такова, каквото е качеството на времето - прекрасно е на Черноморието. Това каза в министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в BTV „Тази сутрин". По думите му е направена проверка на водата в Китен, след като хора се опасяваха от замърсяване там, и резултатите показват, че няма такова.

Според Попов въпросът с дюните е недобре регулиран.

Проблемът на дюните е, че те се местят. Която дюна се премести, тя може да се озове на земя, която е земеделска, реституирана и този въпрос трябва да се уреди не само законово, но публично и финансово. Когато собственик на земеделска земя се окаже собственик на дюна, трябва да имаме ангажимент да го компенсираме, коментира министърът на околната среда и водите.

Той коментира и предупреждения на Зеленски за поставени експлозиви в АЕЦ „Запорожие".

От началото на войната всички наши системи за наблюдение и оценка са активизирани в по-висока степен и са разширени. Всичко, свързано с околна среда, води, въздух, радиация и т.н. се наблюдава с много по-високо внимание и честота. В момента няма основания за притеснения за българското Черноморие и земя. По отношение на „Нова Каховка" всички модели, които наблюдаваме са успокояващи. Реагираме бързо и адекватно, работим с модели за вероятни предстоящи движения, правим сателитни наблюдения, обясни Юлиян Попов

Източник: Агенция КРОСС

Още новини