Начало Новини Актуално Украинската компания ЛАЗ иска да достави тролеи на Стара Загора

Украинската компания ЛАЗ иска да достави тролеи на Стара Загора

Актуално

Украинската финансово-транспортна компания ЛАЗ (Лвовски автомобилни заводи) има намерение да достави през септември два тролейбуса за община Стара Загора, става ясно от писмото на директора А.Строганов до заместник-кмета на община Стара Загора Белчо Белчев.

Наскоро той, заедно с директора на общинската фирма "Тролейбусни превози" Димитър Авджиев, посети фирмата-производител на автобуси и тролейбуси, чието седалище е в Киев. По време на посещението са водени разговори за бъдещо сътрудничество. Компанията възнамерява още да участва в търга за закупуване на 14 возила за нуждите на старозагорци, пише вестник Старозагорски новини.

Компанията е създадена през 1945 година. През 1988 година е постигнат рекорд - произведени са 14 646 автобуса. От 2001 година фирмата е приватизирана. През 2008 година е произведен 365-хилядният автобус, с което ЛАЗ влиза в Книгата на Гинес за най-голям брой автобуси, произведени от едно предприятие. От началото на тази година ЛАЗ започна производството на два нови модела тролейбуси - E301A1 и Е301D1. Те са оборудвани със специални компютърни системи и мощни двигатели за променлив ток и отговарят на всички европейски изисквания и стандарти.

Още новини