Начало Новини Актуално Ухапванията от змии зачестяват през лятото

Ухапванията от змии зачестяват през лятото

Актуално
ухапване от змия

Петима са ухапани от змии през месец май в Старозагорско, сред тях една жена, съобщи д-р Милена Василева, завеждащ Спешно приемно отделение при МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович. Един от тях е на Аязмото, останалите са регистрирани в местности край града. Пострадалите са предимно възрастни хора, само случаят на Аязмото е с 34-годишен мъж.

Той посегнал да отхвърли клон пред очите си и бил КЛЪВНАТ ОТ ЗМИЯ, УСАМОТИЛА СЕ НА ДЪРВОТО, пише вестник Национална бизнес поща. По ръката му останали две кървави точици от ухапването. Останалите пострадали срещнали влечугото из шубраци, докато посягат да разровят нещо из дворовете си. Били са поразени по крайниците - крак или ръка. Всички са в добро общо състояние, обработени са с противозмийски серум и хоспитализирани за наблюдение, уточни д-р Василева.

През пролетта и лятото срещите със змии зачестяват, най-често ухапванията са от пепелянки и усойници, коментира д-р Чавдар Попов от Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора. Важно е да се знае, че те НЕ СА АГРЕСИВНИ, НАПАДАТ В РЕАКЦИЯ НА САМООТБРАНА. Не прибягвайте към са- молечение, има три неща, които трябва да се спазват в случай, че сме ухапани, обяснява д-р Попов. Не се прави превръзка над мястото, не се изсмуква участъкът с отровата и трето - не се правят разрези около мястото на ухапването. Изсмукването на мястото на ухапване и плюене крие риск от микрокръвоизливи по устната кухина, чрез които отровата може да попадне още ПО-БЪРЗО В ЖИЗНЕНОВАЖНИ ОРГАНИ И В ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА. Не се прави стягаща превръзка над мястото на ухапването, защото голяма част от отровата в тъканите ще остане локално на мястото, ще се получи мощна интоксикация на клетките и оттам може да се стигне до некроза на участъка и ампутация. Когато отровата циркулира, тя донякъде мобилизира собствените ни защитни сили - следствие на стреса се отделят множество фактори на възпалението, отделно се стимулира надбъбречната секреция, което увеличава собственото отделяне на кортикостероиди. Разрези около раната не се правят, защото чрез тях допълнително може да се вкара не само отрова, но и инфекция. Правилното поведение в случай на ухапване от змия е да се сложи лека превръзка с каквото имаме под ръка и да се потърси специализирана лекарска помощ.

ПОСТРАДАЛИЯТ ДА НЕ СЕ ДВИЖИ, ДА ОСТАНЕ В ПОКОЙ. Може да му се направи само охлаждащ компрес с вода. Как действа отровата? Тя атакува централната нервна система и кръвообращението. Появява се главозамайване, гадене, повръщане, раздвоено виждане, в редки случаи и халюцинации. Пораженията върху сърдечносъдовата система са свързани с тахикардии, нарушения в кръвообращението, наличие на оток и възпаление на мястото, в някои случаи и повишаване на температурата. На мястото заедно с отока и възпалението има и болка.

В практиката на мен най-често ми се е случвало да срещна пациенти НЕ ТОЛКОВА УХАПАНИ ОТ ПЕПЕЛЯНКИ, КОЛКОТО ОТ ВОДНИ ЗМИИ И смоци, споделя д-р Попов. При тях клиничната картина е друга. Срещат се в места, обрасли с храсти, до бързеи и вода. При ухапване от отровна змия болката е голяма, възпалението се вижда ясно, а при водни змии и смоци възпалението е много по-малко, болката също, и след 2-3 дни, дори и без лечение, всичко отшумява. В такива случаи може евентуално мястото локално да се наложи с йод, компрес с живовляк - един лист, с обикновена марля или бинт, в краен случай с обикновена кърпа - да стои няколко часа. Ефектът е поразителен.

Лятото предполага леко облекло, но когато тръгнем на преход или разходка в планината, трябва да бъдем с чорапи и подходящи обувки. Да сме внимателни. Стара предпазна мярка е почукването с дървено колче, докато вървим ШУМЪТ ПРЕДУПРЕЖДАВА ВЛЕЧУГИТЕ, ЧЕ НАБЛИЖАВАТ ХОРА и те се отдръпват от пътя ви.
Колкото до противозмийския серум и присъствието му в туристическата раница - проблемът е не в цената му, а в съхранението, коментира д-р Попов. Той не е толкова скъп, но съхраняването му е ангажиращо. Серумът е протеинов дериват, който следва да бъде съхраняван и транспортиран в съдове с ниска температура. Когато се повиши температурата, става неизползваем. При ухапване не забравяйте, че опасност за живота няма, дори и да стигнете до специализирана медицинска помощ 4 - 6 часа след инцидента.

 

Още новини