Начало Новини Актуално Угасяме фаровете от 1 март. Трябва да се планира и смяната на зимните гуми с летни

Угасяме фаровете от 1 март. Трябва да се планира и смяната на зимните гуми с летни

Актуално

От 1 март отпада забраната за каране с включени фарове и през деня. Съгласно чл. 70 ал. З т. 2 от Закона за движение по пътищата през есенно-зимния период (1 ноември - 1 март) всички шофьори са длъжни да се движат на къси светлини. Приема се, че от 1 март продължителността на светлата част на деня се увеличава значително, започва и трайно подобряване на атмосферните условия.

Когато температурата трайно се задържи над 7 градуса, е препоръчително и да се сменят зимните гуми с летни. Обяснението е, че предимствата, които те имат при движение върху сняг, през лятото се превръщат в техни недостатъци. Освен това се износват по-бързо и влияят негативно върху разхода на гориво.

Всесезонните гуми са компромис между двата основни типа, припомнят специалисти. От тях не може да се очакват върхови постижения и са приемливо предложение за шофьори с по-ограничен бюджет, на които не им се налага да карат автомобила си при тежки зимни условия и които не се впускат в „спортни" изпълнения през лятото, пише вестник Национална бизнес поща.
Специалисти препоръчват водачите да имат едно наум и да не се подвеждат по името - няма гума, която да е „всесезонна", т.е. да има качествата на лятната гума през лятото и на зимната през зимата.

 

Още новини