Начало Новини Актуално Угасиха Мандра баир за часове

Угасиха Мандра баир за часове

Актуално

Сметището за битови отпадъци на Стара Загора, намиращо се в местността Мандра баир, се запали на 3 юли 2012 г. около 18.30 часа. Димът от пожара се е виждал на километри по АМ Тракия. Пръв за пожара (след редакционното приключване на броя на Старозагорски новини на 3 юли) ни информира изп.директор на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) Весела Вацева, която е забелязала дима на магистралата, а впоследствие е локализирала предполагаемото огнище с GPS.

По чиста случайност (предвид честите й пътувания от София за Бургас) тя беше гражданинът, който пръв се обади на тел.112 след взрива на Петолъчката. В случая, разбира се, няма място за аналог, тъй като пожарът на Петолъчката беше предизвикан от човешка грешка, докато на старозагорското сметище той е бил в резултат на самозапалване, категорични са специалистите. Най-вероятно огънят е тръгнал от отразително парче огледало или стъкло, подпалило находящата се в близост хартия, а после метанът, изхвърлян периодично от сметището, е свършил останалото.
Началникът на Областна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора, комисар Стоян Колев вчера съобщи подробности: Веднага след избухване на пожара служители на Нелсен чистота са реагирали на място, потушавайки го с водоноски. След подадения сигнал се отзоваха и наши служители, които гасиха до 1.30 през нощта на 3 срещу 4 юли. Вчера пожарът бе преустановен. Този тип пожари са сложни, защото съществува опасност после те да се развият. В дълбочина и при наличието на други локални огнища е възможно отново да пропуши. Затова служители на Нелсен чистота ще бъдат намясто и при евентуални усложнения ние също сме на линия!
Журналистическата ни проверка, извършена вчера следобед намясто, потвърди думите на комисар Колев. На сметището заварихме водоноски, булдозер и дежурни служители на Нелсен чистота. Служител на фирмата ни показа и купищата пръст (от снимката на стр.1), които са били предварително подготвени за запръстяване при евентуален пожар. Имахме предварително изработен оперативен план с Пожарната и смятам, че съвместно действахме адекватно и успяхме да се справим с проблема, коментира шефът на Нелсен чистота Стоян Димитров.
По щастлива случайност съседните на сметището села - Еленино, Християново и Богомилово, в нощта на пожара не са усетили задушлив дим, тъй като въздушното течение е било в противоположна посока. Техните кметове обаче са категорични, че е наложително час по-скоро да стартира строежът на бъдещото депо за третиране на битови отпадъци.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини