Начало Новини Актуално Уелски еколози вземат шимпанзето от Зоопарка на Стара Загора

Уелски еколози вземат шимпанзето от Зоопарка на Стара Загора

Актуално

Зоопаркът в Стара Загора ще се раздели с най-атрактивния си обитател - шимпанзето Били! То е единствeно от вида си не само в България, но и в зоологическите градини на Балканския полуостров. По непотвърдена информация, негово подобие имало само в зоопарк в Белград.

"Еколози от уелската организация Wales Ape & Monkey Sanctuary, грижеща се за маймуни и примати, са вече на път за Стара Загора и може би тази седмица ще се разделим с нашия Били", съобщи за вестник Старозагорски новини директорът на Зоологическата градина в Стара Загора д-р Радослав Михайлов. Според него причината за раздялата с Били била, че условията в Зоопарка под Аязмото не отговаряли на европейските изисквания за отглеждане на диви животни. По силата на европейските норми, шимпанзето трябвало да бъде отглеждано на десетократно по-голяма площ (сегашната е около 10-15 кв. метра!), и то в компанията на поне 3-4 себеподобни. Според чуждестранните еколози, било пагубно, че Били живее толкова време сам. При толкова грижи обаче остава открит въпросът защо природозащитниците не се замислят колко стресиращо би било тежкото пътуване за него!?
Още по-неприятното е, че за отглеждане на шимпанзето в неподходящи условия сигнализирали родни еколози. "След сигнала различни организации започнаха да ни ухажват и дори две от тях навлязоха в конфликт. Спасителният център за екзотични животни в Холандия и Уелска организация Wales Ape & Monkey Sanctuary започнаха истинска борба за нашия Били. От холандския център даже искаха да се откажем от собствеността си върху животното. Затова, въпреки раздялата, се спряхме на уелската природозащитна организация. Тя е по-добрият избор, защото собствеността на Били си остава в наши ръце, а те само поемат грижата за отглеждането му. Когато старозагорската общественост е готова да се грижи за маймуни според изискванията, то можем да си го върнем...", успокои шефът на Старозагорския зоопарк.
Сега шимпанзето е на 30 години, половината от които е прекарало в Зоологическата градина под Аязмото. Безспорно е, че интелигентното животно е любимец No 1 на децата вече няколко поколения. А без него Зоопаркът би опустял. Въпросът е дали старозагорци ще си дадат Били?

Още новини