Начало Новини Актуално Удължават договорите на превозвачите в Казанлък

Удължават договорите на превозвачите в Казанлък

Актуално
автобуси Казанлък Стара Загора

Превозвачите в Казанлък ще продължат да превозват пътници в града и по републиканската пътна мрежа с удължени договори. Това се наложи, след като от март Общинската администрация и Общинският съвет не могат да се разберат кога и как да се назначи конкурс за възлагане на обществен превоз на пътници. Според администрацията, вината е в Общинския съвет, който три месеца не задвижва процедурата.

Чиновниците се позовават на свой доклад от 16 март 2011 г. с предложение за вземане на решение за провеждане на конкурси за възлагане на обществен превоз на пътници. От общинските съветници се очаква да вземат решение за тези конкурси, за да се задвижи процедурата, се казва в специално прессъобщение от Община Казанлък. Администрацията на Община Казанлък своевременно внася предложението, тъй като има определен срок, предвиден от законодателя. Според председателя на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски, още през март предложението е закъсняло заради сроковете за провеждане и обжалване на обществените поръчки.
"В същото време изчаквахме измененията на Наредба 2", обясни той.

"Така и да бяхме разгледали предложението, щяхме да изпаднем в същата хипотеза", категоричен е Васил Самарски. Така се стигна до внасянето на извънредна точка за провеждане на конкурси за обществения транспорт на заседанието от 23 юни. Ден преди това кметът Стефан Дамянов е внесъл писмо с измененото решение за провеждане на конкурса, съобразено с препоръките на комисиите на Общинския съвет, информира председателят му. Настояването на кмета Стефан Дамянов обаче не бе уважено от достатъчен брой съветници, за да влезе в дневния ред на сесията. Въпреки това, дебати за транспортните проблеми на Казанлък се проведоха. Решението – да се удължат договорите на превозвачите до провеждането и приключването на конкурсите и да се стартира процедурата за избор. Според общинската Наредба № 2, срокът за приключване на конкурсите е приблизително два месеца. Това означава, че най-рано подписани договори може да има през август. По информация на Общинската администрация в протокола от заседанието решението ще бъде вписано в точка „Разни“. Според Васил Самарски, за удължаването на договорите на превозвачите е нужно и решение на областния управител. От пресцентъра на Общинската администрация не пожелаха да уточнят кои междуградски линии са спрени заради изтекли договори и за колко време преди официалното излизане на протокола от общинското заседание на 23 юни.

Информация: вестник Новината

Още новини