Начало Новини Актуално Удължаването на програма ИСПА ще става проект по проект

Удължаването на програма ИСПА ще става проект по проект

Актуално

България е получила принципната подкрепа на Европейската комисия за удължаването на програма ИСПА. Удължаването обаче ще става проект по проект. Програма ИСПА се удължава на базата на конкретните поети ангажименти от нас. Ние не отидохме просто да се молим за удължаване, а с ясни и конкретни планове за проектите и тяхното развитие.

Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след посещението му в Брюксел на 9 и 10 септември, предаде Агенция Фокус. ЕК иска да бъде наш партньор. В следващите шест месеца ние ще работим заедно с тях, каза министърът.
Зам.-министър Лиляна Павлова обясни, че България е получила принципно съгласие за удължаване на ИСПА, но това ще става проект по проект след оценка на риска, която ще се извърши в комитета по наблюдение на програмата. Такъв комитет ще се проведе в първата седмица на декември. Тогава ще бъдат подготвени всички срокове по различните проекти по ИСПА. Ще се направи и оценка на самите проекти. Министърът е отишъл в Брюксел с разписани екшън-планове по програма ИСПА и с направена оценка на проектите по ФАР. Това се е оценило високо от представителите на ЕК.
Получена е подкрепата на Брюксел за преминаването на НАПИ към министъра на регионалното развитие, съобщи още той. Нашият фокус ще бъде върху магистрала Тракия, каза той. Има положителна оценка по работата по ОП Регионално развитие, подчерта Плевнелиев. 

Още новини