Начало Новини Актуално Учредиха в Стара Загора Асоциация на охлювъдите в България

Учредиха в Стара Загора Асоциация на охлювъдите в България

Актуално

Собствениците на 32 охлювъдни ферми в страната се събраха в Стара Загора на 30 януари, за да учредят Асоциацията на охлюпроизводителите у нас. Амбицията ни е да обединим усилията си, за да оцелеем в тази икономическа криза. Ние искаме държавата да помага на нашия бизнес, вместо да се дотира тютюнопроизводството, което е отрова за нас, за децата ни. Нашият бизнес ражда чиста, вкусна и здравословна храна.

Това каза на откриването на форума един от първите охлювъди в Стара Загора Илиян Илиев.
Над 150 настоящи и бъдещи производители участваха в Общото събрание на Асоциацията, която ще бъде в София. След двучасова конструктивна работа те избраха деветчленен УС с председател Стоян Станков, собственик на ферма в Кърджали. Негов заместник е Борислав Борисов от Монтана, също един от първите в бранша. Младата Елица Йотова от Шумен получи доверието да отговаря за Европейските програми, които ще помагат на хората, посветени на този нелек бизнес, да пласират продукцията си.

За около година след учредяването си Асоциацията ще трябва да се легитимира у нас и в голямото европейско семейство. В момента в България се произвеждат между 8 и 10 тона годишно, но реализацията им е изключително трудна. Действени контакти с производителите от Европа и защита на реалното ни производство, както и неговата цена, са първите задачи на новата браншова организация, обобщи нейният председател Стоян Станков на пресконференция, пише вестник Старозагорски новини.
Първоначалната инвестиция за оптимален размер на полето от два декара за охлювъдна ферма възлиза на 20 000 лева. На квадратен метър се изхранват по 300 бройки малки охлювчета. Така сметката показва, че за два декара са нужни 600 000 бройки. Около 7 хиляди лева са необходими за изграждане на полето по правилата - ленти, специфични заграждения, система за овлажняване. През първата година от работата на фермата се възвръщат половината от вложените пари, а през втората година вече идва и печалбата, споделиха челен опит първите притежатели на ферми за култивирани охлюви у нас. Този сравнително нов бизнес за страната ни е стартирал през 1993-а година, като продукцията е около 8-10 тона продукция годишно.
През 2006 година цената на качествените продукти в Европа е била 5 евро и 20 цента за килограм, заради финансовата криза в момента е паднала на 3 евро и 40 цента, съобщи актуалните данни от търговските борси преди седмица Илиян Илиев. Сред най-големите потребители на деликатеса са французите, които годишно консумират между 18 и 20 хиляди тона. Следват италианците - с 15 000 тона, и гърците - с 10 000 тона. В ранглистата на големите консуматори се нареждат Словения - с 6.500 тона, Германия, Испания, Португалия, Белгия, Люксембург, Нидерландия - с по 3 до 5 хиляди тона годишно. На западноевропейските борси в момента килограм охлюви се търгувал за 3.40 евро.
Засега голяма част от производството на охлювъдите се изнася зад граница. Реално действащи в момента наши ферми са между 55 и 60, като 8 от тях са в Стара Загора. Едни от първите в бранша вече са пробили в търговската мрежа и заведенията. Сред тях е старозагорецът Илиян Илиев, който е успял да елиминира с качество и конкурентна цена кулинарния шедьовър "охлюви по бургундски". Две порции от замразеното и готово ястие (в една порция влизат 6 бр. охлюви), вече се продава в хипермаркет "Метро" за 5.30 лв. Кирил Христов от София пък произвежда пастет от охлюви за 28 лева килограма.

Още новини