Начало Новини Актуално Учители се конкурират за ученици в Стара Загора?

Учители се конкурират за ученици в Стара Загора?

Актуално

В немалко училища на Старозагорска област се води истинска битка за привличане на всеки ученик, за запазване или сформиране на паралелки, съобщават не на шега от Регионалния инспекторат по образованието. В потвъpждение на това на 24 юни 2010 г. до окръжния прокурор е депозирано официално писмо сигнал, придружено с документален клип, за крайните действия, предприети от учителите за вербуване на ученици.

Единствената цел е запазване на съществуващите паралелки и чрез тях - на работните места, пише вестник Старозагорски новини.
Сигналът е изпратен по електронната поща от директор на градско училище в Старозагорска област. В него дословно пише: "Изпращам ви клип за "свободния избор на училище", който всяка година се сервира на учениците от VIII клас  в с. Паничерево. С белия панталон г-жа Д.Б. събира свидетелствата и веднага ги предава на г-жа М.И. с черната чанта. Придружава я отговорникът по интеграция на ромите от общината. Дано поне сега ми повярвате."
Съобразно Закона за народната просвета, чл.9: "Всеки гражданин осъществява правото си на образование в избрано от него училище и вид обучение съобразно личните си предпочитания и възможности. Правото за малолетните се ползва от родителите или настойниците им". Според друга Наредба свидетелството за основно образование се съхранява от притежателя.
Инцидентът, за който става дума, се извършва от длъжностно лице от община Гурково, което получава свидетелствата за основно образование на учениците от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий", с. Паничерево, от учителка в училището.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Любомир Любенов е предприел съответните санкциониращи действия, но това не оневинява извършителите им.
За набези на представители на различни училища, които атакуват учениците, съобщава в официално писмо до Регионалния инспекторат по образованието и г-жа Йордана Енева, зам.-кмет на Община Павел баня. Анонимни сигнали за подобни действия има и от Казанлък.
Директори на училища-гнезда, т.е. местата, където се подават заявления за кандидатстване след завършен седми клас, споделят как помощник-директори на различни училища от областта буквално пресрещат всеки ученик и започват да го увещават да се запише при тях, като изреждат уникални екстри и примамливи предизвикателства.
За съжаление, поради демографския срив, броят на децата за VIII клас не достига с над 600. В редица училища не се сформират по две-три паралелки, което значи, че поне 7-8 преподаватели ще останат без работа. Това обаче не е оправдание за нарушаване на законноустановените норми и Етичния кодекс за работа с учениците.
От Регионалния инспекторат по образованието обещават на всяка цена дисциплинарни мерки.

Още новини