Начало Новини Актуално Учители протестират срещу мъртви души

Учители протестират срещу мъртви души

Актуално

Природоматематическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък обвини Общината в неправилно разпределение на делегираните бюджети в учебните заведения в града. Колективът е изпратил протестно писмо до Министерството на финансите и Министерството на образованието. В него се изразява съмнение, че пари се превеждат в училища, където има записани фиктивни ученици. Като пример от ПМГ „Никола Обрешков” посочват, че към 15 септември т. г. броят на учениците там е увеличен с 53.

Към 7 декември първостепенният разпоредител с бюджетни кредити - Община Казанлък, не е финансирал обучението на тези 53 ученици за месеците октомври, ноември и декември 2010 г., въпреки че в заповед № 164/22.02.2010 г. на кмета е предвидена тази възможност.
„В същото време до нас достигат сигнали, че в други училища от общината, в които броят на учениците значително е намалял за същия период, се превеждат финансови средства за несъществуващи ученици („мъртви души”), както и че „резервът” се привежда по сметките на училищата ежемесечно.
„Ако тези сигнали се потвърдят, считаме, че заповедта на кмета се нарушава още веднъж, тъй като това означава, че на практика няма резерв и при извънредни ситуации в община Казанлък не може да се реагира адекватно“, се казва още в писмото на учителите от ПМГ. Те настояват да бъде извършена проверка в Община Казанлък с цел да се установи законосъобразността и целесъобразността на разпределянето на финансовите средства за училищата, които прилагат системата на делегираните бюджети за 2010 година.
Помолени за коментар от Общината в  Казанлък са категорични, че винаги са спазвали стриктно законовите и нормативните документи по отношение на делегираните бюджети в сферата на образованието.

Информация: вестник Новината

Още новини