Начало Новини Актуално Учители от ГПЧЕ Ромен Ролан настояват за по-дълга зимна ваканция

Учители от ГПЧЕ Ромен Ролан настояват за по-дълга зимна ваканция

Актуално

Имаме нужда от почивка сега, за да можем да продължим след Нова година, а не през април, когато имаме пролетна ваканция. Сега е най-трудният период в училище - кратък ден, дълги часове работа на изкуствено осветление, промяна на сезона, контролни и класни работи за първия срок. Ваканцията е наложителна!

Това пишат в Открито писмо до Министерството на образованието, младежта и науката учители, членове на Синдикалното дружество на Националния училищен синдикат към КНСБ в ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора.
Според тях твърдението, че в България има най-кратка учебна година и най-дълги ваканции, не е вярно. От държавите на Европейския съюз единствено в България учебната година започва на 15 септември. В другите страни това става в първите дни на същия месец. Едновременно с това, единствено тук ваканциите през учебната година са две по 10 дни, плюс официалните празници. Учениците в средното училище във Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Люксембург, Португалия имат по четири ваканции през учебната година - есенна, коледна, зимна и пролетна. В тези ваканции не се включват националните и католическите им празници.
В тези страни редуването на работа и почивка се основава на психологически норми за този вид труд и възстановяване след него, както за учениците, така и за учителите - осем седмици работа - седмица или две ваканция, пише вестник Старозагорски новини.
По данни на просветното министерство, в България 14 са учебните седмици през първия срок без ваканция (от 15.09. до 23.12.) - 12 учебни седмици от 03.01. до 01.04. само с един ден междусрочна ваканция. Или за 26 седмици - 13 дни ваканция.  
Учителите опонират и на втория аргумент за скъсяване на коледната ваканция - провеждането на матурите и изпити след 7-и клас. Ако тези изпити не засягат всички училища и учители, то в провеждането на зрелостните изпити участват всички. Освен това в почивните дни учителите провеждат олимпиади и проверяват писмените работи от тях без заплащане на труда на общинските кръгове, които са с най-многобройни участници.  
"Обръщаме се с настоящия текст към всички граждани, проявяващи здрав интерес към образованието в България. Намираме за уместно и задължително да изкажем нашето мнение по спора, породен от съкращаването на коледната ваканция на учениците и учителите и през тази учебна година. Смущаващи за нас са мотивите, с които се прави тази промяна.
Ние смятаме, че действително ваканцията е намалена, а обществото за пореден път е манипулирано относно причините за протестите на ученици и учители. Отговорът на исканията уронва в очите на обществото престижа на нашата професия и омаловажава значимостта на училището като институция", пише още в откритото писмо до МОМН.

Още новини