Начало Новини Актуално Учители искат държавата да заделя повече средства за качествени храни

Учители искат държавата да заделя повече средства за качествени храни

Актуално
деца храна

Какво хапват децата в забавачките днес, полезна ли е храната и как менюто на малчуганите ще се промени с нова наредба, която цели децата да станат по-здрави. Тези въпроси вълнуват по-скоро големите, отколкото малките броени дни преди нормативният акт да влезе в сила.

Ще бъдат ли изпълнени изискванията изцяло, нужни ли са още средства за по-качественото хранене на децата във времето, когато са на училище или в детските градини и дали на тях ще им е вкусно новото меню, сe питат още възрастните.

„Чудно е кюфтето, готвят много хубаво тук“, казва Камен, който току-що става от масата. Кюфтето с гарнитура от краставички и домати е част от петъчния обяд в старозагорската детска градина №8 „Българче“. Самото меню е окачено на табло в сградата.

Докато малките възпитаници на забавачката се хранят с апетит, 5-годишният Велин няма нищо против да отговори на репортерските въпроси и споделя, че обича най-много супичките – картофена и с леща. И той се хвали, че в детската градина готвят вкусно.
От този четвъртък какво ще хапват деца като Камен и Велин ще бъде съобразено според нова наредба, която влиза в сила точно от 15 септември.
Кюфтето, например, ще продължи да стои на трапезата в детските градини. То обаче няма да се дава, ако е с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли (виж по-долу изискванията в наредбата).

„Считам, че наредбата е добра, стига да се осъществи на 100%, но тя е изпълнявана и досега макар и по неписани правила", коментира директорката на детска градина  № 8 „Българче“. Даниела Михова признава, че има някои притеснения относно реакцията на малчуганите. Едното от тях е как децата ще се хранят с пълнозърнест хляб - нещо, което не присъства на всяка трапеза и във всеки дом.
„Той не е толкова атрактивен и не зная дали ще се хареса. Добре е, че са предвидени повече плодове. Имало е случаи, в които децата при нас се научават да се хранят с тях, а после родителите ни благодарят“, казва още Михова.

Че в забавачката малчуганите свикват да хапват неща, които вкъщи не поглеждат, разказва и учителката Милена Милева.
Тя обаче споделя тревожните си наблюдения, че много от малките придобиват вредни навици заради недобрата култура на хранене, която имат родителите им.
„Има случаи, когато вземат детето от градината и още на вратата му тикат царевични пръчици или шоколадова вафла, вместо банан, например“, разсъждава Милева, която е стигнала до извода, че в някои семейства полезна храна като плодовете не е никак на почит.
Учителката е на мнение, че е добре майките и татковците да работят в посока подобряване на собствената си култура на хранене и да се опитват да научат децата си да се хранят здравословно, защото, ако това се случва в детската градина, а вкъщи - не, тогава какъв би бил резултатът?
„Нека държавата да заделя повече средства за качественото хранене в детските градини“, препоръчва още Милева.
„Няма нищо притеснително в наредбата, приветствам я, но има неща, които не зная как биха могли да се случат, като даване на прясна риба, да речем“, разсъждава и директорката на детска градина № 66 „Детски рай“ Стефанка Костадинова и продължава: „Ние и досега сме се стремили да даваме на децата здравословна храна. Когато е имало предвидено 2-3 пъти в седмицата да има тестени изделия, аз съм гледала да ги намалим“, обяснява още Костадинова.
Тя е решила сред набора от документи, които ще бъдат обсъждани със семействата на първата родителска среща, да бъде прибавена и самата наредба.
„Ако Общината съумее да изпълни нещата по наредбата, всичко е е чудесно“, казва още Костадинова.

Учителки и директорки в старозагорските забавачки също споделят мнението, че е добре да се заделят повече средства за здравословното хранене на малчуганите, но поставят и въпроса за коректността на фирмите, които зареждат с продукти детските заведения по отношение на качеството на храните.
Учителките коментират и опасенията да не би по-здравословна храна да стане за сметка на таксите за забавачките и те да бъдат увеличени.

Междувременно от Регионалната здравна инспекция съобщиха, че подготвят работна среща с представители на общините през тази седмица във връзка с новия документ. „Предвиждаме срещата да се състои в инспекцията, изискванията по наредбата ще бъдат представени от експерт на РЗИ, ще се дадат разяснения, ще има възможност за дискусия“, анонсира д-р Ваня Карабойдева,  директор на Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.
Засега здравните инспектори нямат  конкретни указания на какъв период от време да се извършва контролът в детските градини.
Налага ли се Община Стара Загора да търси допълнителни средства, за да се изпълнят изискванията за по-здравословното хранене, избрани ли са фирмите за доставка на продукти в забавачките по реда на ЗОП. Вестник Новината ще потърси отговори на въпросите в следващ брой.

Информация: вестник Новината

Още новини