Начало Новини Актуално Учениците ще имат пет ваканции през новата учебна година

Учениците ще имат пет ваканции през новата учебна година

Актуално

Ваканция

През новата учебна 2012/2013 година учениците ще имат общо пет ваканции, включително голямата лятна такава. Това информира в. Монитор, позовавайки се на данни от проекта на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за новия учебен график, и цитиран от econ.bg. Въпреки множеството дискусии за изместването на началото на учебната година на 1 октомври, и този път тя ще започне традиционно на 15 септември 2012 г.

Само месец и половина по-късно учениците ще излязат в кратка есенна ваканция – от 1 до 4 ноември, като последните два дни се падат събота и неделя.

Втората ваканция е традиционната коледна. Тя ще бъде в рамките на 22 декември 2012 г. - 6 януари 2013 г. или общо 16 дни. Следва почивка от учебните занятия между 23 и 25 февруари, като тук отпуснатият почивен ден всъщност е само петък, тъй като 24 и 25 февруари 2013 г. отново се падат през уикенда. През изминалата учебна година тази зимна ваканция беше с ден повече – общо четири дни.

Пролетната ваканция е насрочена за края на март 2013 г. За всички, освен за завършващите, тя настъпва на 29 март и приключва на 7 април. Зрелостниците ще почиват символично от 29 до 31 март.

И през следващата учебна година матурите за абитуриентите и изпитите за седмокласниците ще се провеждат в един ден. Запазват се и датите за провеждането им – 21 май за изпита и матурата по български език и литература и 23 май за теста по математика и втората задължителна матура.

От 9 до 14 май 2013 г. са насрочени изпитите за национално външно оценяване за четвъртокласниците. На 27, 28 и 29 май в графика са записани изпитите за външно оценяване след 7 клас съответно по обществени науки, чужд език и природни науки. Матурите по желание абитуриентите могат да държат в периода от 27 май до 5 юни.

Още новини