Начало Новини Актуално Учениците искат по-строги родители

Учениците искат по-строги родители

Актуално

Днес младите хора се нуждаят от сигурни родители, които ясно поставят границите на позволеното и забраненото. На децата им трябват строги, а не уплашени майки и бащи, които не знаят на какво да ги учат, каза социалният антрополог Харалан Александров, специален гост на обществения форум "Училище-ученици-родители: Мисията е възможна", който се проведе на 16 юни в Стара Загора.

Организатори на тази първа по рода си дискусия са Община Стара Загора и Сдружение „Родители Новатори", а темата беше "Силата на самотния глас е ограничена". На срещата присъстваха директори, учители, представители на училищни настоятелства, ученици и родители.
Основната идея, откроена от организаторите, е да се дадат идеи, конкретни предложения, да се предаде успешен опит, с помощта на който учениците да се върнат обратно и с желание в училище, в което пък да ги посрещнат мотивирани учители, а родителите да не бъдат само наблюдатели на процеса на израстване на децата си.
"Родителите се нуждаят от реална подкрепа, а не от формални родителски срещи, на които се обсъждат само оценките на децата им", каза директорката на СОУ "Железник" Донка Ангелова. През изминалата учебна година в повереното й училище Сдружение "Родители-новатори" осъществи проект „Родителите - равностоен партньор в нашето училище", по време на който е проведена анонимна анкета. Резултатите показали, че учениците искат родителите им да бъдат по-строги, същевременно с това да им гласуват повече доверие.
На практика, според Ангелова, се оказва, че най-голямо внимание на своите отрочета майките и татковците обръщат в началните класове. А по време на най-трудния период - тийнейджърството, децата остават без реална подкрепа от семейството си.
Сред останалите обсъждани въпроси на дискусията бяха има ли шанс образователната ни система да отговори на потребностите на децата ни, защо има демотивация на младите хора към образователната среда, как да се работи по-ефективно с родителите и те да бъдат реален партньор в училище, къде и от кого учителите могат да потърсят помощ при решаване на специфичните проблеми в училище.

Информация: вестник Новината

Още новини