Начало Новини Актуално Ученици от Стара Загора ще посетят Европейския парламент в Брюксел

Ученици от Стара Загора ще посетят Европейския парламент в Брюксел

Актуално
Европейски парламент в Брюксел

30 ученици от 5 старозагорски училища и едно от Димитровград ще посетят Европейския парламент в Брюксел, където ще се запознаят с работата на европейските институции. Пътуването е награда за участието на младите хора в проект, иницииран от евродепутата Илиана Иванова, свързан с обявяването на 2011 година за Година на доброволчеството.

Инициативата се проведе в първата половина на тази година. Покана да се включат в проекта Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция получиха учениците от 9, 10 и 11 клас на средните училища, като идеята беше те сами да измислят вид дейност за доброволен труд. Учениците откликнаха на предложение на г-жа Иванова и се включиха много активно и отговорно, съобщиха от Информационния офис на увродепутата в Стара Загора.

Същността на проекта е младите хора да бъдат насърчавани да предприемат активни доброволни действия и да отделят от времето си за обществено полезни дейности. Мисията на инициативата бе да възпита в тях чувство на отговорност, толерантност, състрадателност и разбиране, защото те са част от гражданското общество, което утре ще възпитава едно ново поколение.

Лично г-жа Иванова на 14 юни обяви 30-те участника в проекта, които ще заминат на посещението в Европейския парламент. Тогава тя сподели, че е впечатлена от представените проекти и е щастлива да вижда, че младите хора  в България са креативни и отговорни.

Още новини