Начало Новини Актуално Ученици от Стара Загора с награда от Enel за енергийни проекти

Ученици от Стара Загора с награда от Enel за енергийни проекти

Актуално
Стара Загора

Enel проведе церемония по избор и награждаване на победителите в образователния си конкурс PlayEnergy. Български ученици изпратиха близо 400 проекта в областта на енергетиката, от които представители на италианската енергийна компания подбраха за участие на финала десетте най-добри.

Събитието, което събра 100 ученици от 15 училища от областите Стара Загора, Варна, Добрич и София, преподаватели, представители на науката, бизнеса, правителството и медиите, както и на компанията организатор, се проведе в Интер Експо и Конгресен Център в София, съобщиха организаторите.

На церемонията бяха представени общо 20 проекта. Участниците бяха разделени в две възрастови групи – от основни и от средни училища. Тази година победители в категория “Средно училище” станаха учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, гр. Стара Загора с ръководител Тонка Иванова с проект St.Z 044 “Енергия – минало, настояще, бъдеще”, а при по-малките, в категория “Основно училище” – учениците от 105 СОУ “Атанас Далчев”, гр. София с ръководител Мерилин Ал Шариф с проект SF 041 “Нулеви въглеродни емисии с методите на биотехнологиите”.
PlayEnergy е международен образователен проект, учреден от Enel за ученици от прогимназиален и гимназиален курс на държавите, в които компанията присъства. Всяка година учениците работят по проекти на тема „Енергетика”, които могат да бъдат разработени както като макети, така и във вид на текст, рисунка, дори песен или танц.
Всички участници получиха грамоти, а авторите на проектите, класирани в Топ 10, бяха наградени и с подаръци. За най-добрите - училищата, класирани на първо, второ и трето място, както и на ръководителите на техните проекти, бяха осигурени преносими компютри, а учениците им получиха фотоапарати и преносими MP3/MP4 плейъри. Спечелилите първо място в групата на средните училища бяха наградени с традиционната голяма награда - екскурзия до Италия.
Участниците в конкурса бяха оценени от национално жури, съставено от изтъкнати общественици и енергетици, сред които: Н. Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, г-жа Галина Стоянова, заместник областен управител на Стара Загора, г-жа Мариана Банчева от Министерство на образованието, младежта и науката, г-н Недялко Недялков – депутат от ГЕРБ и член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм в парламента, г-н Николай Минков от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)/Юкономикс, проф. д-р инж. Цанчо Цанев от Асоциацията на енергийните инженери – България, проф. Пламен Цветанов от Българската академия на науките, г-н Габриеле Бого от La Fabbrica и г-н Куинто ди Фердинандо, директор на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3”.
В рамките на тазгодишния проект ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” посрещна близо 500 ученици от 18 училища в страната, които имаха възможността да се запознаят с работата на една модернизирана електроцентрала.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” с мощност 908 MW. Чрез Enel Green Power в България Enel притежава и два вятърни парка - в Камен бряг и Шабла, с обща инсталирана мощност 42 MW.

Enel Енел

Още новини