Начало Новини Актуално Ученици от СОУ Максим Горки представиха вълнуващ разказ за Втората световна война

Ученици от СОУ Максим Горки представиха вълнуващ разказ за Втората световна война

Актуално

Изключително вълнуваща интерактивна презентация на събитията от Втората световна война направиха на 22 юни в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" учениците от СОУ "Максим Горки". Събитието бе по повод 70-годишнината от началото на Великата отечествена война през 1941 година, организаторите му бяха Фондация "Пламък", Регионалната библиотека "Захарий Княжески" и старозагорското училище.

В пълната с ученици и гости зала прозвуча автентичен запис на Юрий Левитан, който обявява по московското радио за нападението на хитлеристка Германия над СССР и за началото на войната. Последваха снимки от битки, на войници, разрушения и смърт, на фона на които ученици от СОУ "Максим Горки" представиха на руски език последователно целия ход на събитията в Русия. Припомниха за най-тежките години на войната, за глада и мизерията на обикновените руси. За хилядите загинали дечица, за малките герои като Зоя Космодемянская, за най-тъжния на света дневник на 14-годишната Таня Савичева, в който тя отбелязва датите на смъртта на своето семейство. Големите битки при Москва, блокадата на Ленинград, битката за Сталинград, при която ходът на войната се обръща и следва победното контранастъпление на Съветската армия - и всичко това на фона на песни за войната.
Равносметката от Втората световна война е 27 милиона загинали руснаци, хиляди ранени, разрушения и... тишина, за паметта им.
"Лично аз чувствам по-специален този ден. Имам само една мисъл: това повече да не се повтаря никога, защото при сегашните технологии не мисля, че някой ще оцелее", каза десетокласничката Боряна Братоева, която участва в презентацията. И седмокласничката Алина Попова, също водеща на събитието, се надява повече да няма войни и конфликтите да се решават с дипломация.

Информация: вестник Новината

Още новини