Начало Новини Актуално Ученици от професионални гимназии влязоха в Мини Марица-изток

Ученици от професионални гимназии влязоха в Мини Марица-изток

Актуално
1ММИ ученициВъгледобивното дружество Мини Марица-изток се включи в инициативата Дни на отворените врати в предприятия в България в рамките на третата Европейска седмица на професионалните умения. Гости на Дружеството бяха учениците от дуалната форма на обучение, която се осъществява в две паралелки на професионални гимназии в Раднево и Стара Загора.
Първи в дружеството влязоха 23 ученици от осми клас на Професионална гимназия Св. Иван Рилски в Раднево. Професията, по която те се обучават е Машинен техник, специалност Машини и съоръжения в добивната промишленост и строителството. Посрещна ги управителят на рудник Трояново-север Живко Бончев, който им разказа за развитието на минните работи и предизвикателствата, с които бъдещите механици ще трябва да се справят. Учениците имаха възможност да видят реалната работна среда в цех Механична работилница и участък Ремонт багери – механична част.
Още 26 ученици от осми клас на Професионална гимназия по електротехника и технологии Георги С. Раковски в Стара Загора посетиха мините. Те се обучават по професия Електротехник, специалност Електрообзавеждане на производството. Учениците се запознаха с работата в участък Ремонт багери – ел част в рудник Трояново-север и се срещнаха със своите съученици от 11 клас, които вече са назначени на работа в Дружеството в рамките на проекта Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система.
Мини Марица-изток ЕАД е партньор в дуалната форма на обучение и на двете професионални гимназии, като с това декларира своята съпричастност към качеството на професионалното образование и обучение. Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, разработване и приемане на вътрешни правила за провеждане на практическо обучение в реална работна среда, сключване на договор с всеки обучаем са само част от задълженията, които се поемат от Дружеството. Дуалната форма на обучение дава възможност да се осигурят подготвени и квалифицирани кадри за работа мините.
С участието си в Дните на отворените врати Мини Марица-изток ЕАД се стреми да популяризира професионалното образование и обучение сред младите хора, в това число дуалното обучение, и да подкрепи партньорството между бизнеса и професионалните училища.

 

1ММИ ученици 1

 

 

Още новини