Начало Новини Актуално Ученици от ГПЧЕ Ромен Ролан отбелязаха Световния ден в памет на жертвите от катастрофи

Ученици от ГПЧЕ Ромен Ролан отбелязаха Световния ден в памет на жертвите от катастрофи

Актуално

Недялко Недялков и ученици от ГПЧЕ Ромен Ролан Световен ден на жертвите на катастрофи

С беседа и презентация на тема безопасност на движението днес ученици от ГПЧЕ Ромен Ролан - Стара Загора отбелязаха Световния ден в памет на жертвите от катастрофи по пътищата – 18 ноември. На събитието присъстваха областният управител Недялко Недялков и началникът на Инспектората по образование Татяна Димитрова.

Педагогическият колектив на гимназията целенасочено и съзнателно акцентира в беседата на поведение, което да дава повече увереност на възпитаниците на училището като участници в безопасното движение по пътищата. Педагогическият съветник г-жа Тодорова подчерта, че съзнателно избягва тежката статистика, но не скри, че младежите между 21 и 24 години са най-уязвимите участници в движението и най-често стават жертва в катастрофи. Безопасността на движението е споделена отговорност. Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Бъдете отговорни и щастливи в своя живот, сподели г-жа Тодорова.

Опасностите по пътя не са нито природно бедствие, което не може да бъде спряно, нито цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Затова нека спрем войната по пътищата. Нека на този ден си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им! Нека благодарим и на хората, които всеки ден се борят за спасяване на живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, заяви в обръщението си към учениците областният управител Недялко Недялков. Той акцентира и върху нееднократните промени на Закона за движение по пътищата, направени през последните години, които имат за цел да създадат още по-ефективни правила за противодействие на войната по пътищата, както и върху инициативите на местната власт за изграждане на пешеходни пътеки със светлоотражателна маркировка, засилена полицейска охрана на кръстовища и осъществяване на видеонаблюдение и контрол, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

С минута мълчание в памет на загиналите в тежката катастрофа през 2009 година дванайсетокласници от ГПЧЕ Ромен Ролан- Пламен, Тодор, Иван и Павел, и поднасяне на цвета пред паметната им плоча в двора на гимназията, ученици и институции изразиха своята съпричастност към един от най-наболелите проблеми в целия свят.

Още новини