Начало Новини Актуално Ученици от гимназия Ромен Ролан в Стара Загора посетиха Европейския парламент

Ученици от гимназия Ромен Ролан в Стара Загора посетиха Европейския парламент

Актуално

По покана на евродепутата от Европейската народна партия - ГЕРБ Илиана Иванова, ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици Ромен Ролан - Стара Загора и журналисти, посетиха Брюксел. Гимназистите гостуваха в Европейския парламент, където Георги Томов от отдел Посещения и семинари ги запозна подробно с работата на институциите.

Акцент в програмата им беше презентацията на програма Еразъм за обмен на студенти, която представи Йохансен Герингер от Генерална дирекция Образование на Европейската комисия. В момента програмата подкрепя не само мобилността на студентите, но и възможността европейските измерения да проникнат в учебните програми и по такъв начин да се отразят върху качеството на обучението не само на пътуващите в други страни студенти, а на всички европейски студенти.
Старозагорските гости се срещнаха с евродепутатите Илиана Иванова и Мария Неделчева. Те представиха дейността на комисиите в Европейския парламент, в които членуват и ангажиментите си по конкретни въпроси.
Илиана Иванова е зам.-председател на временната Антикризисна комисия. Тя заяви, че в съвсем кратки срокове комисията ще анализира събраната до момента информация за глобалната финансова криза и нейните последици върху страните от ЕС. След това ще бъде изготвена обща рамка от мерки за противодействието й. Целта им е действията на всички държави да бъдат координирани, а не самостоятелни и самоцелни.
На 10 ноември ще се проведе първия глобален форум, на който водещи специалисти ще представят доклади за причините и последиците от финансовата криза. Ще присъства и представител на борда на директорите на Европейската централна банка. Членове на Европейския парламент ще посетят Конгреса и Федералния резерв на САЩ, за да обсъдят антикризисните мерки.
Мария Неделчева представи ползите от предстоящото влизане в сила на Лисабонски договор. безспорни ползи ще имат ангажираните в земеделския сектор, защото ЕП ще има последната дума при определяне на финансирането. Съдебната система ще излезе от зависимостта на националния суверенитет и контролът ще бъде безкомпромисен.
Учениците подариха на своя домакин Илиана Иванова книгата „100 причина да се гордеем, че сме българи”. Те разгледаха и пленарната зала, в която заседават 736-те евродепутати.

Репортажът е подготвен за Телевизия Европа

Европейският парламент в Брюксел

Старозагорските ученици се срещнаха с евродепутата Илиана Иванова

Старозагорските ученици се срещнаха с евродепутатите Илиана Иванова и Мария Неделчева

в залата на Евпорейския парламент

презентацията на програма Еразъм

Мария Неделчева

 

Още новини