Начало Новини Актуално Ученици от чужбина, впечатлени от ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД

Ученици от чужбина, впечатлени от ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД

Актуално
Стара Загора

Група от 44 ученици и учители от СОУ Иван Вазов – Стара Загора, Полша, Франция, Италия и Латвия посетиха най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Много сме впечатлени от видяното. Убедихме се, че централата е с европейски вид, заяви Милена Палазова – координатор по международен проект Околна среда по програма Коменски към Центъра за развитие на човешките ресурси в столицата, съобщиха от пресцентъра на ТЕЦ Марица изток 2.

Към думите й се присъедини и останалата част от групата. Палазова подчерта, че до сега учениците не са виждали топлоелектрическа централа от този вид и то с такива мащаби.

В рамките на посещението си, групата разгледа рехабилитирания наскоро блок 6, започналата рехабилитация на блок 8 и новите стъклопластови комини на блокове 7 и 8. Учениците проявиха интерес към процеса на пречистване на серния диоксид и производството на електроенергия. До сега децата не бяха виждали електроцентрала от такъв вид, с такива мащаби, сподели координаторът Милена Палазова.
По международния проект Околна среда СОУ Иван Вазов работи от две години. Миналата година старозагорските участници са били в полския град Водзислав, където са разгледали местните рудници. Посетили са и завод за производство на газ-метан от отпадъчни води. Участниците по проекта са имали възможността да разгледат и завод за рециклиране на отпадъци, намиращ се на о. Сардиния, Италия. По време на посещението си там, са участвали в кампания по почистване на плажове на острова. В рамките на работата си по проекта старозагорските учители и ученици са били и в град Сент Грегоар, Франция, където са продължили да изучават актуалните проблеми на околната среда – замърсяване на въздуха и водите, алтернативни източници на енергия, горски пожари, заболявания, предизвикани от замърсителите.

Още новини