Начало Новини Актуално Ученици от 4-о основно училище Кирил Христов в Стара Загора разиграха етюд, в който интервюират патрона си

Ученици от 4-о основно училище Кирил Христов в Стара Загора разиграха етюд, в който интервюират патрона си

Актуално

В залата на Драматичен театър Гео Милев бивши и настоящи възпитаници на основното училище, чийто патрон е нежният лирик, отбелязаха 135 години от рождението на Кирил Христов. Училището е единственото средище на духовността, което носи името на този старозагорец и творец.

„Идеята е да демонстрираме уважение към личността на този човек, който е капитал на Стара Загора, оставил дълбока диря в нашата литературна история“, заяви директорът на училището Господин Балъкчиев.
Гвоздеят в литературната вечер бе театрална постановка, която пресъздаде топлото посрещане на Кирил Христов от старозагорци през 1938 г. след 16-годишна доброволна емиграция на твореца. Учениците се изявиха като умели артисти на сцената в етюд, в който влязоха в ролята на интервюиращи. Сред най-провокиращите въпроси беше този дали поетът общува в чата. Съвсем логично той попита какво означава това и се наложи да бъде „обучен“ на съвременни компютърни технологии.
Пред публиката беше презентиран и 11-минутен диск със заглавие "Докосване до поета", дело изцяло на ученици и поклонници на творчеството му.
С това тържество училището доказва, че Кирил Христов е творец, който ще остане в съзнанието на старозагорци, заявиха участниците в програмата.

Информация: вестник Новината

театър
Ученици интервюираха своя патрон, поета Кирил Христов. Снимка Николай Димитров

Още новини