Начало Новини Актуално Ученици искат истинска присъда за шофьора, убил четирима младежи край Стара Загора

Ученици искат истинска присъда за шофьора, убил четирима младежи край Стара Загора

Актуално
протест - съд - Стара Загора

Ученици и преподаватели от Стара Загора излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата час преди делото срещу 54-годишния Али Саръ - шофьорът на турския автобус, който на 6 март миналата година отне 6 човешки живота.

На 6 март 2009 г. загинаха на място в лек автомобил абитуриентите от езиковата гимназия Ромен Ролан - Павел Петров, Иван Етов, Пламен Тодоров и Тодор Чернилов и румънките - Ирина Суфля и Родика Даогару, които са пътували в турския автобус. Зверската катастрофа стана в 21,35 часа на околовръстния път на Стара Загора в източния край на града. 18-годишните младежи са пътували с лек автомобил Фолксваген Голф. Отивали във вилата на Тодор в село Хрищени, за да празнуват имения му ден, но не стигнаха… На кръстопътя за Хрищени, лекият автомобил е ударен от автобус МАН, превозващ куфарни търговци по трасето Букурещ - Истанбул. Автобусът е влачил няколко метра Голф-а, обърнал се върху него и го затиснал в мантинелата.

Протестираме заради бавното правосъдие, което е много разпространено в България. Вече 2 пъти се отлага делото. Смятаме, че е вече време да се прекратят мъките на всички и най-вече на близките на нашите съученици. Искаме справедлив процес, заяви Кристина Вълева, съученичка на загиналите момчета.
Искаме истински присъди за виновника, бавното правосъдие убива, казаха, участници в протеста, които участ в различни старозагорски училища.

Преди началото на съдебното заседание, на председателя на състава Красимир Рачев беше връчена подписка с над 700 подписа на граждани.

Съдията апелира към препълнената зала да се даде възможност на съда да си свърши прецизно работата, за да не се допуснат процесуални нарушения, които биха довели до протакане на делото и връщането му на изходна точка.
Турският шофьор Али Саръ заяви, че ще говори в залата след като изслуша всички свидетели и вещи лица.
Обвинението срещу него предвижда от 5 до 15 години затвор,, защото представлява особено тежък случай.
Петорната автотехническа експертиза е установила, че турският автобус е карал с над 105 км/час, при ограничение 50 км/час. Не е работил и ограничителят за скоростта, липсва и застраховка. Младежите са намалили на знака „стоп” до 5 км в час, и се опитали да преминат. Автоекспертите твърдят, че ако автобусът е карал с допустимата скорост от 50 км/час, катастрофата е щяла да бъде избегната.
Освен това, катастрофата е станала късно вечерта. Автобусът е бил с включени къси светлини. Допустимата максимална скорост, независимо от позволената, в такива случаи е 66 км/час.
Делото продължава на 29 октомври.

протест - съд, Стара Загора

протест - катастрофа
Мълчалив протест пред сградата на съда в Стара Загора, 28 октомври 2010 г.

протест - съд
Али Саръ - шофьор на турския автобус, в съдебната зала в Стара Загора

протест - Стара Загора

Още новини