Начало Новини Актуално Ученичка забърка сюжет за крими разказ

Ученичка забърка сюжет за крими разказ

Актуално

С писмо до министъра на образованието, младежта и науката  Сергей Игнатов осмокласничка от казанлъшкото средно общообразователно училище "Екзарх Антим I" моли да й се разреши подаването на заявление за явяване на изпит за проверка на способностите по музика след определената дата.

Мотивът е, че в периода на подаване на документи госпожицата е в болнични, за което има приложена медицинска бележка, издадена от д-р Нина Бинева.
Според установената практика министърът препраща писмото по компетентност до Регионалния инспекторат по образованието, пише вестник Старозагорски новини.
При незабавно извършената проверка е констатирано, че за периода 18.05.2010 г. - 21.05.2010 г. ученичката Соня (името е сменено) в първите два дни (18 и 19 май) е отсъствала общо 3 учебни часа, които са неизвинени, а на 20 и 21 май е направила 12 часа извинени отсъствия.
За учебната 2009/2010 г. от 1020 учебни часа по програма Соня има общо 536 отсъствия, от които 521 извинени и 15 неизвинени. Пак поради отсъствия тя не е правила задължителните класни.

Според данните от Дневника на класа е видно, че на 18 и 19 май 2010 г., когато повечето ученици са подали заявление за проверка на музикалността им, госпожицата е била на училище. В същото време от представената медицинска бележка, издадена от д-р Бинева, е видно, че Соня е отсъствала от училище по здравословни причини на датите 18, 19, 20 и 21 май 2010 г.
"Разговаряхме по телефона с д-р Бинева, която категорично отрече да е издавала такава медицинска бележка на такова име - уточни Любомир Любенов, началник на Регионалния инспекторат по образованието. - По неофициални данни, в казанлъшки магазин, заедно с млякото и сиренето, се продават и медицински бележки, за извиняване на отсъствията. И още един факт - бележките са подписани и изведени от различни лекари и болнични заведения."
Становището на Регионалния инспекторат е, че молбата на ученичката е неоснователна. Копия от медицинските бележки на Соня ще бъдат предоставени на РЦЗ - Стара Загора, и Районна прокуратура - Казанлък, за действия по компетентност. Започва извънредна проверка поради принизен контрол на класния ръководител и неосъществяване на контролната дейност на директора на училището по спазването на държавните образователни изисквания по чл.16, т.5 и т.10 от Закона за народната просвета.
Паметливи припомниха, че преди две години при инцидент отново в Казанлък, когато ученик от ПГ по транспорт беше наръган с нож от възпитаник на Гимназия "Акад. Петко Стайнов", пак имаше извинени отсъствия с фалшиви медицински бележки. По всичко личи, че в Казанлък безпроблемно работи фабриката за медицински. Остава да се открие къде е тя и кой я издържа.

Още новини