Начало Новини Актуално Учени търсят най-късния хуманоид в Европа край Чирпан

Учени търсят най-късния хуманоид в Европа край Чирпан

Актуално

И тази година международна експедиция продължава работата по търсенето на следи от най-късния хуманоид (човекоподобно същество) в Европа край Чирпан. Откритието бе през 2007 г. - казва  ст.н.с. д-р Николай Спасов, който ръководи отдела Палеонтология и геология в Националния природонаучен музей при БАН.
Става дума за това, че в кариерата в Сухата река преди години Петър Попдимитров и неговото семейство са правели колекция от фосилни кости (изкопаеми вкаменелости).

Между тях намерихме зъб на хуманоид, изключително рядка находка, фаунистичните данни показват, че става дума най-вероятно за най-късния в Европа хуманоид.
Миналата година започнахме разкопки и намерихме ново находище. От него излязоха около 15 вида животни, които показват една природна обстановка много по-близка до днешната африканска, отколкото до сегашната европейска. Предполагаме, че възрастта на тази фауна, както и на зъба, е около 7 милиона години (края на зоната 12 от туролия - втората фаза на късния миоцен).
Тази година се надявам да открием и кости на този хуманоид, тъй като външният вид на тези създания и техният начин на живот са практически неизвестни. Ще се правят и подробни геоложки проучвания и по-специално ще се вземат проби за определяне на палеомагнетизма. Това е метод на косвено датиране на наслагите, което ще даде по-голяма възможност за поставяне във времето на целия този комплекс от глини, пясъци и фауната, която е вътре в тях.
Експедицията е от петима българи, двама французи и двама германци, представители на Националния природонаучен музей при БАН, на Благоевградския университет, Националния център за научни изследвания във Франция и Института по геология и палеонтология в Мюнхен, финансира се от фонд Развитие на българската наука към БАН и от световноизвестната фондация Луис Лики, подпомагаща изследвания, свързани с произхода на човека, пише вестник Национална бизнес поща.

Още новини