Начало Новини Актуално Учени от Тракийския университет в Стара Загора борят стреса с хималайски билки

Учени от Тракийския университет в Стара Загора борят стреса с хималайски билки

Актуално
университет

Екип от учени в катедра Медицинска химия и биохимия на Тракийския университет в Стара Загора са на път да създадат хранителна добавка, неутрализираща токсичните ефекти при лечението с лекарства и лъчетерапия. В основата на експеримента стои българо-индийски проект за научно-техническо сътрудничество, финансиран от Министерството на образованието, младежта и науката, който изучава различни растения, виреещи във високите части на Хималаите.

Известно е, че при голяма надморска височина намалява налягането и съответно вредните радикали в организма се увеличават, обясни ръководителят на проекта проф. д.х.н. Веселина Гаджева. Индийските ни партньори ни предоставят тези растения, които притежават естествени антиоксидантни механизми за борба срещу стреса. Ние изучаваме техните механизми на защита със специална апаратура - електрон парамагнитен резонанс, пише вестник Национална бизнес поща.

Старозагорските учени вече са изолирали няколко екстракта, които носят кодово име IBG (индийско-българска държавна програма). Екипът се надява да постигне практически резултати за създаване на краен продукт, който да бъде регистриран като хранителна добавка, бореща оксидативния стрес в човешкия организъм.
Всеизвестно е, че кислородът е жизненоважен, но при определени обстоятелства той може да се окаже смъртоносно токсичен, посочва проф. Гаджева.

Оксидативният стрес се получава под въздействие на така наречените кислородни радикали, които са междинни продукти при метаболизма на кислорода. Те са много реактивоспособни и имат силно увреждащо действие. Няма заболяване, което да не се получава под въздействието на този стрес, включително психологичният стрес. Дори нормалното стареене на организма също е под въздействието на оксидативен стрес. Начинът да се предпазим от свободните радикали в организма е като използваме антиоксиданти. Това са своеобразни уловители, които неутрализират токсичните видове в организма.
Организмът страда, когато антиоксидантните ензими не достигат. Тогава те трябва да се приемат под формата на плодове, зеленчуци, витамини и други. Съвременният човек обаче не ги приема в достатъчно количество или го прави нерегулярно. Понякога натрупваме излишък от витамини, което също има вреден ефект. С апаратурата, с която разполага Тракийският университет, и изследванията по българо-индийския проект можем да определим нивото на стрес при всеки човек и необходимостта от неговото предотвратяване.

Още новини