Начало Новини Актуално Учени от Тракийски университет взеха проби от полигон Змейово

Учени от Тракийски университет взеха проби от полигон Змейово

Актуално
Змейово

Учени от Тракийски университет - Стара Загора взеха проби от почви, повърхностни води и растения на територията на военен полигон Змейово. Пробите са в изпълнение на проекта по Норвежката програма за сътрудничество с България Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора.

До вземането на екологичните проби се стигна след среща между ръководството на Министерство на отбраната и Гражданско обединение – Екоцентър, проведена през септември в София. На нея, в подкрепа на партньорството за екополитика, бе договорен достъп на екип от учени от Тракийски университет, които да вземат екологичните проби, съобщиха от Екоцентър - Стара Загора.
След проверка за достъп във военно поделение, извършена от ДАНС, екип от учени и пробонабиратели взе проби от седем места – работни площадки за изпитване на боеприпаси и места от природата на територията на полигона.
По настояване на Гражданско обединение – Екоцентърq екипът взе проби от площадката след „22-ри км” - там, където през есента на 2002 г. бяха унищожени бойните глави на ракетните комплекси СС-23, Скъд и Фрог.
Навсякъде, в цялата старозагорска област, откъдето сме вземали проби от почви, оттам вземаме и от растения, за да се проследи връзката между тях. Същият принцип осъществяваме и тук, на полигона, каза ръководителят на mроекта проф. Цанко Яблански. Змейово, полигон, проби
За съжаление, листната маса от дърветата вече е окапала, но има с какво да съпоставим пробите от тук и другите места – има треви, има иглолистни растения и храсти, каза проф. Димитър Павлов, от катедра Растениевъдство при Аграрен факултет на Тракийски университет.
„22-ри км” до бункер №9 с близки села от юг Пъстрово, от север Средногорово – проби от почви и растения.
„15-ти км” с близки села от север Розово, от юг Казанка – почви и растения. Тук, вземането на проби бе извършено в непосредствена близост да попаденията на 122 мм гаубица от резерва на БА.

„10-ти км”, до малък водоем, с близки села Кънчево от север и Остра могила от юг. Тук взеха проби от повърхностни води, почви и растения.
„Голям водоем” – на 500м северозападно от централната огнева позиция на полигона, с близко село от север Ягода. От това място взеха проби от почви, растения, повърхностни води и две малки риби, уловени на място пред екипа.

„3-ти км” - от центъра за попадения на боеприпаси, изтрелвани от централната огнева позиция с близки села Ръжена от север и Борилово от юг. Проби от почви и растения.
„Зад централна огнева позиция” – на 500 м източно, с близки села Змейово и Ягода. Проби от почви и растения.
От взетите почвени проби, освен агрохимическите показатели, ще търсим и съдържание на тежки метали, каза доц. Вера Баракова, консултант по проекта. От повърхностните води ще се изследва физико-химичния състав, в рибите ще се търси наличие на тежки метали, а от растенията - взаимовръзката между почви и растения, както и характерни химични показатели.

Доволен съм от вземането на екологични проби от територията на военен полигон Змейово. Благодаря и за предоставената ни възможност ние да определим местата за пробонабирането. Въпреки че са натоварени измервателните уреди в лабораториите на университета, на тези проби ще дадем предимство, и след тяхната обработка, надявам се преди Коледа, да излезем пред обществото с резултати, каза проф. Цанко Яблански.

Още новини