Начало Новини Актуално Участници в престъпна група се признават за виновни

Участници в престъпна група се признават за виновни

Актуално

Състав на Окръжен съд - Стара Загора, за четвърти пореден път не даде ход на делото срещу Петко Петков, Люцкан Люцканов, Росен Петков и Тодор Иванов. Обвиненията срещу тях са, че с подправени документи (удостоверения, нотариален акт и лична карта) са присвоили и препродали апартамента на психичноболен старозагорец.

Според прокурор Мишов, става въпрос за престъпна група, за документни измами и за пране на пари.
Поредният фалстарт беше заради постъпване в болницата на 80-годишния Петко Петков. Синът му Росен заяви, че преди всяко заседание на съда той се притеснявал и здравословните проблеми започвали. След служебна проверка съдия Гьонева съобщи, че Петков наистина е приет във Второ вътрешно отделение на МБАЛ, но лекарите отказвали да дадат информация както за диагнозата му, така и колко време ще продължи лечението. Така делото беше отложено за 3 януари с надеждата, че през следващите дни Петков ще може да се яви в съда.
В началото на заседанието липсваше и Тодор Иванов, а защитникът му съобщи, че той е забравил, че има дело, и ще дойде до пет-десет минути. Иванов пък обясни закъснението си с детската градина, която отказала да приеме детето му сутринта заради липсваща медицинска бележка след боледуване.
На предходното заседание, на което пък Люцканов беше болен, останалите обвиняеми изявиха съгласие за съкратено съдебно следствие. Вчера съдия Гьонева им обясни двата варианта на процедурата.

Първият е съдът да се позове само на заключенията от досъдебното производство и да не се разпитват свидетели, а при втория напълно да се съгласят с предявените обвинения. При втория вариант подсъдимите щели да получат по-малки присъди от минималните. Гьонева обаче подчерта, че съкратеното съдебно следствие може да се проведе само ако и четиримата са съгласни с него. И още, че присъдите ще бъдат персонални - в зависимост от конкретната вина и от други утежняващи обстоятелства, които магистратите ще вземат предвид. Росен Петков, Люцкан Люцканов и Тодор Иванов се съгласиха на втория вариант, а адвокатът на болния Петко Петков заяви, че клиентът му също е съгласен. Остава да разберем дали на 3 януари всички ще бъдат здрави и дали след шест месеца делото най-после ще тръгне.
Прокурор Мишов заяви в кулоарите, че ако присъдата бъде лишаване от свобода от една до три години, то осъденият има възможност да отложи изпълнението й с условен срок. Ако обаче магистратите решат, че за престъплението се полага повече време зад решетките, то виновните нямат подобен шанс и отиват в затвора.
На въпрос на медията ни защо призованите като свидели нотариуси, през които са минавали сделките, не са привлечени като съучастници, Мишов подчерта, че не е доказан умисъл в действието им. Освен това едва преди няколко месеца те най-после получили правото да влизат в базата лични данни и да констатират дали предоставените им документи са истински, или подправени.
След приключване на наказателното дело пък потърпевшите можели да искат връщането на апартамента по съдебен път. За това обаче те трябвало да заведат гражданско дело.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини