Начало Новини Актуално Убиецът на казанлъшкия полицай чака присъда

Убиецът на казанлъшкия полицай чака присъда

Актуално

Петчленен състав на Окръжен съд - Стара Загора, днес ще се произнесе по делото срещу Неделчо Начев Василев, който уби от 8 февруари т.г. главен полицай Бончо Чернев от РУ на МВР - Казанлък. По време на днешното съдебно заседание Василев призна изцяло фактите, както са изложени в обвинителния акт, и поиска съкратено съдебно следствие, което съдът уважи.

Близките на починалия полицай се конституираха като частни обвинители и внесоха граждански искове за претърпени неимуществени вреди в общ размер на 360 000 лева. Николай Иванов, колега на Чернев, който също беше ранен по време на инцидента, внесе граждански иск за неимуществени вреди в размер на 5000 лв.
Държавното обвинение поиска 30 години или доживотен затвор. Адвокатът на подсъдимия заяви, че не е съгласен с повдигнатото обвинение по чл. 116, ал. 2 от Наказателния кодекс, и заяви, че обвинението трябва да е по чл. 124, ал. 1 от НК за убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, защото Василев не е желал смъртта на полицая.
В обясненията си пред съда Василев заяви, че съжалява за случилото се и че нямал думи да изрази болката си към близките на пострадалия. "Не съм го направил умишлено, подхлъзнах се по стълбите и при падането съм наранил полицая. За случилото се научих два дни след инцидента в болницата" - разказа подсъдимият. До трагичния инцидент Василев е работил като дърводелец в частна работилница, а хобито му е било планински водач.
"Старозагорски новини" припомня, че злощастният инцидент се случи на 8 февруари, след като в РУ на МВР - Казанлък, беше получено съобщение от Спешния център за самонаранил се мъж от с.Енина. На мястото е изпратен полицейски екип на специализираното подразделение "Охрана на обществения ред" в състав главен полицай Бончо Чернев и главен полицай Николай Иванов, които пристигнали в селото около 18.15 часа. Пред къщата на Неделчо Василев полицейският екип е посрещнат от майката на Василев, която обяснила, че синът й е на втория етаж на къщата с рана на ръката. При качване по стълбището полицаите били пресрещнати от Василев, който бил въоръжен с нож и нанесъл на полицай Чернев порезна рана в лявата слабинна област. Другият полицай предприел действия за задържането и обезвреждането на Василев, в резултат на което получил порезни наранявания в областта на дясната ръка. Същият успял да задържи Василев до пристигане на втория полицейски екип. Въпреки предприетите действия от пристигналия на място екип на ФСМП - Казанлък, за спасяване живота на главен полицай Бончо Чернев, около 18.40 часа той починал от кръвозагуба вследствие на нараняването.

Още новини