Начало Новини Актуално Тютюнопушенето на обществени места е забранено – глобите са до 10 хил. лева

Тютюнопушенето на обществени места е забранено – глобите са до 10 хил. лева

Актуално
загасена цигара

Пушенето в откритите кафенета в Универсалния магазин в Стара Загора попада под ударите на Наредбата за условията и реда, при който се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места само в обособени помещения. Според нея, тоталната забрана за пушене важи и за молове, интернет зали, интернет кафенета, кафе клубове за игри и кафенета в спортни зали, съобщи д-р Станимир Станков от Дирекция Здравен контрол в РИОКОЗ - Стара Загора.

"В обхвата на наредбата попадат не само хранителни и питейни заведения, тя урежда реда за пушене и в гари, летища, хотели, влакове и плавателни съдове, както и сгради с работни места", подчерта Станков. Постановлението на Министерския съвет бе обнародвано на 16 ноември в "Държавен вестник", но имаше едномесечен срок за привеждане на попадащите в обхвата й обекти в ред, който изтече.
Според наредбата, от днес заведения под 50 кв. м, в които собственикът е решил да се пуши, трябва да имат добра вентилационна система с изряден протокол за годишна проверка, както и да е снабдено с необходимите табели, указани в документа.

цигари

Пушенето на закрити обществени места ще се допуска, ако обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.
Места, където да се пуши, ще могат да се обособяват в заведения и офиси. Тези помещения обаче ще трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има механична вентилация. На вратите на заведенията, където ще се пуши, трябва да се поставят специални табели, които да указват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. Глобата за допускане на непълнолетни е между 200 и 400 лв. За офисите решение взема работодателят. Ако реши да не се пуши, той трябва да издаде специална заповед.
От РИОКОЗ ще правят тематични проверки дали правилата се спазват от началото на 2011 г. Първата е планирана за 1-28 февруари. Санкциите за нарушителите са за физическите лица от 50 до 100 лв. за първо нарушение и от 100 до 300 лв. при рецидив, за едноличните търговци тръгват от 300 до 1500 лв., а за юридически лица - от 500 до 10 000 лв.
"За да постигнем истинска среда без тютюнев дим, ще разчитаме и на гражданския контрол. Сигнали за нередности и нарушители се приемат на телефона на дежурния здравен инспектор в РИОКОЗ от 8 до 17 часа - 042/631160", посочи още Станков.

Информация: вестник Новината

Още новини