Начало Новини Актуално Тютюнопроизводителите хвърлят разходи на сляпо

Тютюнопроизводителите хвърлят разходи на сляпо

Актуално

В редакцията на вестник Старозагорски новини се оплакаха тютюнопроизводители, че от фонд "Тютюн" не можели да им издадат удостоверение за количеството тютюн, което имат право до произведат през 2010 г., тъй като реколта 2009 г. все още не е премирана и липсвали данни.

Според разпоредбите на Наредба No2 на Министерството на земеделието и храните за всеки стопанин количеството тютюн, за което има право на субсидия, се определя индивидуално - според средно аритметичното количество, което е предал през 2007, 2008 и 2009 година. Произведеният тютюн над индивидуалната квота няма да бъде премиран.
Според тютюнопроизводителите съществуващите неясноти водят до допълнителни разходи за производството на тютюн, който в последствие няма да бъде субсидиран в пълния размер.
Другият проблем бил свързан с факта, че част от стопаните не са произвеждали тютюн през всичките три референтни години, а само една или две от тях. Към днешна дата те са в неведение как ще се определя тяхната квота. От фонд "Тютюн" им обяснили, че липсват указания и не знаели ако един стопанин е гледал тютюн само една година, дали предадените килограми ще бъдат разделени на три, или ще има право през 2010 година да произведе същото количество тютюн, което е произвел през една от реферетните години.

Още новини