Начало Новини Актуално Тютюнопроизводителите блокират АМ Тракия на 21 и 22 декември

Тютюнопроизводителите блокират АМ Тракия на 21 и 22 декември

Актуално

Тютюнопроизводители от Южна България ще блокират автомагистрала "Тракия" на 21 и 22 декември - съобщи за "Старозагорски новини" Веселин Димитров, член на Управителния съвет на Националното сдружение на тютюнопроизводителите. Пътната артерия ще бъде блокирана в района на Пловдив и Първомай, където освен местни тютюнопроизводители, в блокадата ще се включат и от Крумовград и Джебел.

В случай, че земеделците не бъдат чути, ще се премине към блокада на ГКПП Капитан Андреево и Илинден.
Предприетите протестни шествия със селскостопански машини са в резултат на изтеклия гратисен период, даден на Министерството на земеделието и храните да внесе в Министерския съвeт искане за отпускане на премии за тютюнопроизводителите. По статистика на фонд "Тютюн" през изтичащата година в област Стара Загора е трябвало да бъдат произведени 3900 тона тютюн.
"Старозагорски новини" припомня, че през ноември т.г. от трибуната на Народното събрани министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че за да може да бъдат изплатени полагащите се премии на тютюнопроизводителите, кампанията по изкупуването трябва да приключи до 4 декември, а купувачите трябва да го декларират във фонд "Тютюн" до 7 декември. До края на годината Министерският съвет трябва да вземе решение за утвърждаване на размера, вида и условията за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн. В противен случай ЕК не разрешава изплащането на премиите.

Още новини