Начало Новини Актуално Турски шофьор на съд за смъртта на 4-ма абитуриенти

Турски шофьор на съд за смъртта на 4-ма абитуриенти

Актуално
младежи поискаха справедлива присъда за Али Саръ

Тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора, председателстван от съдия Красимир Рачев, даде ход на делото срещу 54-годишния турски шофьор Али Саръ, който е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при пътнотранспортно произшествие.

Трагичният инцидент стана на 6 март м. г. на околовръстния път на Стара Загора в източния край на града.
При сблъсъка на лекия автомобил „Фолксваген Голф“ и турския автобус намясто загинаха 18-годишните Павел Петров, Иван Етов, Пламен Тодоров и Тодор Чернилов – дванадесетокласници в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, както и две румънки, пътуващи в автобуса – Ирина Суфля и Родика Даогару.
Драмата се разигра в 21:35 часа на околовръстния път на Стара Загора. Момчетата са пътували към вилата на Тодор в село Хрищени. На кръстопътя за Хрищени лекият автомобил е ударен от автобус „МАН“, превозващ куфарни търговци по направлението Букурещ - Истанбул.

Мълчание в мъката

Ученици и преподаватели от Стара Загора проведоха мълчалив протест пред Съдебната палата час преди началото на третото заседание по делото, насрочено за вчера.
„Искаме бърз процес и справедливо наказание“, казаха младите старозагорци по време на протеста, за който апелираха дни преди това с призиви, разлепени на централни места в града и пускани в пощенските кутии на жилищни сгради в Стара Загора.
Младежите не се уплашиха от студеното време и излязоха с плакати с надписи „Законност, правосъдие, справедливост“, „Стоп на отлагането, време е за действие“, както и със снимки на загиналите момчета.
Част от излезлите на протеста близо двайсетина младежи присъстваха и на самото заседание, което продължи през целия ден.
Преди началото на процеса майката на един от загиналите абитуриенти връчи на председателя на състава Красимир Рачев подписка с имената и подписите на над 700 граждани.
В началото на заседанието съдията призова да му бъде предоставена възможност за прецизно разглеждане на процеса и обясни, че призивът за бързо приключване на делото би означавал допускане на процесуални нарушения, които биха върнали делото в начална фаза.
Наложи се и кратка почивка заради това, че упълномощените адвокати на родителите на момчетата бяха дошли в съдебната зала без тогите си.
След това родителите на четиримата абитуриенти бяха конституирани като частни обвинители в процеса.

Саръ с двама адвокати

54-годишният шофьор се защитава с двама адвокати - Николай Марков от старозагорската Адвокатска колегия и Сабри Хюсеин – от пловдивската.
Саръ заяви пред съдебния състав, че ще дава показания на по-късен етап от делото, след като бъдат разпитани всички свидетели. Вчера се бяха явили едва четирима от тях, след като списъкът със свидетели е от 15 души. В съда не дойдоха и близките на загиналите румънки.
В съдебната зала стана ясно, че една от свидетелките - румънска гражданка, пътувала в автобуса в деня на катастрофата, е възпрепятствана да присъства заради бременност, друга пък трябвало да се грижи за 5 деца.
Гаф с преводача беше друго препятствие за нормалния ход на съдебното заседание.
Оказа се, че преводачът, който се наложи да помага на единствения свидетел от Румъния, дошъл специално в Стара Загора, за да се яви по делото - Георге Аврам, не е легализиран и трудно се справя с превода, което наложи идването на друг преводач, оказал съдействие по време на досъдебното производство.

Молих се, че съм жив

30-годишният Георге разказа, че е спял по време на сблъсъка между автобуса и лекия автомобил. Събудил се от врявата на пътниците.
Двете румънки, загинали при инцидента, се намирали на две седалки разстояние зад него.
Румънецът бил първият, който се измъкнал от катастрофиралия автобус.
„Нищо не виждах, бях много уплашен, молих се, че съм жив“, разказа още младежът.
По думите на Георге, автобусът се е движил със скорост 60-70 км/час, не е видял кога точно двамата шофьори са се сменили.
Втори за разпит пред съда застана пътният полицай от Русе Тодор Иванов, който сега не работи вече в системата, тъй като се е пенсионирал.
По време на заседанието стана ясно, че Иванов е съставил акт за административно нарушение на турския шофьор Али Саръ на 4 март, когато е карал автобус „МАН“ в посока Бяла–Русе с 91 км/ч при позволена скорост от 60 км/ч.
Нарушението е било засечено с радар. Иванов беше питан как се разбира с чужденците, какъв език използва и възможно ли е засечената скорост да е останала на радара от предишен автомобил. Изненада предизвика желанието на единия от двамата защитници на Саръ  Иванов да каже поне едно изречение на турски език.

Ако има санкции, питам ги защо

Ако има някакви санкции от страна на шофьорите, аз им търся обяснение защо се е случило така, че да бъдат хванати в нарушение. Така отговори на въпрос осъществява ли контрол над шофьорите упълномощеният да се занимава с транспортната и туристическата дейност на фирмата собственик на катастрофиралия автобус Исмет Баякчу.
Той обясни, че фирмата разполага с 5 автобуса и разказа подробно за курсовете, които провежда в направлението Букурещ-Истанбул.
По думите на Баякчу, всеки от автобусите преминава през технически преглед непрекъснато преди пътуване.
Баякчу, който е брат на собственика на фирмата, извършваща траспортните услуги, обясни, че автобусът „МАН“, с който стана катастрофата, е имал устройство за ограничаване на максималната стойност на скоростта на 105 км/ч.
Автоекспертите твърдят, че, ако автобусът е карал с допустимата скорост от 50 км/час, катастрофата е щяла да бъде избегната.
Допустимата максимална скорост за тъмната част от деня и при включени къси светлини в такива случаи е 66 км/час.

Защо делото тръгна чак сега?

Предходното заседание на 8 февруари бе второ по делото.
Тогава родителите на загиналите при жестокия пътен инцидент се възмущаваха в съдебната зала, че година след катастрофата още не е даден ход на процеса.
Всъщност причина за отлагане на делото на първото му заседание през януари бе, че Саръ не се яви в съдебната зала, тъй като бе нередовно призован. През февруари пък той дойде за делото, но не му бе връчен обвинителният акт в законноопределения срок. Тогава не се явиха и роднините на загиналите румънки, които са страна в делото, както и свидетели, които не успяха да пропътуват разстоянието заради усложнената зимна обстановка.
Отлагането от февруари за октомври се наложи заради тромавата 6-месечна процедура за уведомяване на чуждите власти за свидетелите и за връчване на призовките на румънските и турските граждани, които трябва да дадат показания пред съда в Стара Загора.
За престъплението, в което Саръ е обвинен, а именно по чл. 343, ал. 4 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс българското законодателство предвижда от 5 до 15 години затвор.

Информация: вестник Новината

Още новини