Начало Новини Актуално Турски шофьор дава противоречиви показания пред съда

Турски шофьор дава противоречиви показания пред съда

Актуално

Старозагорският окръжен съд отложи делото срещу Али Саръ, обвинен за гибелта на четиримата дванайсетокласници от ГПЧЕ "Ромен Ролан" и две румънски гражданки, загинали при тежката катастрофа на 6 март 2009 г. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 30 ноември т.г.

Тогава ще бъде изслушана петорната автотехническа експертиза и показанията на останалите свидетели.
Ако турският шофьор бъде признат за виновен, го очакват от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Близо пет часа продължи разпитът на втория шофьор на автобуса Мехмет Байхатун. Заради противоречия в предходните два разпита, адвокатите на родителите на загиналите момчета настояха материалите от свидетелските му показания да бъдат предадени в Районна прокуратура - Стара Загора, и да се реши дали да му бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелство. Отново заради несъответствия Байхатун бе изправен на очна ставка с Исмет Баротчу, един от собствениците на превозващата фирма.
Напрегнато премина и разпитът на Григоре Габриеле, работила преди години като стюардеса в автобуса. Заради неточности адвокатите на потърпевшите настояха нейните показания също да бъдат предадени на Районна прокуратура - Стара Загора, и да се прецени дали и тя да бъде обвинена в лъжесвидетелство. Защитата на подсъдимия Саръ пък веднага възрази с аргумента, че обвиненията нямат отношение към казуса. В крайна сметка обаче показанията на Габриеле бяха прочетени и неяснотите - уточнени. По-късно се състоя очна ставка между румънката и Байхатун.
Ръководителят на назначената петорна автотехническа експертиза проф. д-р на т.н. инж. Станимир Карапетков потвърди, че автобусът се е карал със 105 км/час при ограничение 50 км/час. Според специалиста, ако превозното средство се е движело със съобразената скорост, е щяло да се размине с леката кола, в която са пътували четирите момчета от езиковата гимназия.
На провелото се на 29 октомври т.г. съдебно заседание бе изслушана и медицинската експертиза на Мехмет Байхатун, както и експертиза за тленните останки на загиналите момчета. В съда като веществено доказателство бе представен и фотоалбум от мястото на катастрофата и на двата катастрофирали... автомобила.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини