Начало Новини Турска компания ще инвестира близо 200 млн. лева в Индустриална зона Еленино

Турска компания ще инвестира близо 200 млн. лева в Индустриална зона Еленино

 

 

 

 

Турска компания, клас А, ще инвестира между 150 и 200 млн. лева в предприятие за производство на фотоволтаични компоненти в старозагорската Индустриална зона Еленино. Компанията е най-голямата в Турция за производство на фотоволтаици и конкурентна на подобни големи компании в Европа, съобщи Стефан Шоселов – председател на Съвета на директорите на Индустриална зона Загоре.

Шоселов уточни, че инвестицията ще стане на няколко етапа. Индустриална зона Загоре вече има подписан договор с турската компания.

Пред финализиране на преговорите е и още една инвестиция с високотехнологична компания, която също ще изгради предприятието си в Индустриална зона Еленино, съобщи Шоселов. Той допълни, че за в бъдеще Стара Загора ще превърне в индустриална зона и бившето летище на Стара Загора. За това обаче ще са необходими поне още 2 - 3 години.

Припомняме, че вчера Министерство на иновациите съобщи, че Стара Загора ще получи близо 14 млн. лева по ПВУ за Индустриална зона Еленино.

Допустимите разходи по проекта са в размер на 17 млн. 357 хил. лева, от тях съфинансиране от страна на Община Стара Загора в размер на 3 млн. 473 хил.лева. С тези средства ще изградим канализация, водопровод, ще подобрим шосейната мрежа. Пътят ще стане много по-добър за инвеститорите в индустриална зона Еленино, подчерта Стефан Шоселов.

Злополучната история на Индустрилана зона Еленино:

Индустриалната зона разполага с площ от 206 дка. Тя беше официално открита през 2009 г. от тогавашното кметско ръководство на проф. Светлин Танчев. В строителството и бяха инвестирани близо 2 млн. лева. С парите беше извършена рехабилитация и изграждане на техническа инфраструктура, изграден беше около 1 км нов път, две пътни връзки, мостово съоръжение, довеждаща електроснабдителна система.

Инвеститори обаче така и не се появиха, а днес мястото е в плачевно състояние.

 

Източник: DIVIDENT.EU

Още новини