Начало Новини Актуално Туроператори от Турция откриха много и разнообразни възможности за организиране на групи в региона на Стара Загора

Туроператори от Турция откриха много и разнообразни възможности за организиране на групи в региона на Стара Загора

Актуално

Група от представители на туроператорски фирми, членки на Асоциацията на туроператорите от европейската част на Турция (TURSAB) беше на тридневно посещение в Стара Загора. Тя беше водена от председателя на асоциацията Орхан Чеби, включваше 14 специалисти в туристическия бранш и двама журналисти, които ще информират чрез своите медии за посещението в Стара Загора.

Гостите бяха от Северна Турция, от градовете Одрин, Чорлу и Текирдаг, а посещението им е по инициатива и покана на Община Стара Загора, Търговско-промишлената палата - Стара Загора и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Стара Загора. Целта на тази визита е да бъдат представени възможностите за туризъм, които предоставя регионът и конкретно градът.

Само преди дни председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов беше на делово посещение в Турция - в няколко турски града - Къркларели, Текирдаг, Чорлу и Одрин. Работните срещи бяха свързани с подготовката на 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, което тази година се провежда от 23 до 25 септември в Стара Загора. На него страна партньор е Турция. Ежегодно правим такива взаимни визити, което е много полезно за двете страни. Най-силно развиващата се и най-мощната икономика до границата на България е турската и затова има много голям потенциал за сътрудничество и развитие - сподели г-н Стоилов.

Посещението на делегацията от съседната държава в този момент също е провокирана от конкретните разговори преди дни, въпреки че се подготвя отдавна и беше отлагана заради ситуацията с коронавируса.

Целта на посещението на турските специалисти е те да се запознаят на място и да получат преки впечатления от възможностите, които Стара Загора и регионът предлагат за туризъм - допълни Олег Стоилов. Стотици българи редовно пътуват като туристи в Турция всяка седмица. Една от задачите ни е да покажем, че турските граждани също могат да открият интересни места и събития в България. И първият резултат вече е постигнат - организирани групи с туристи от Турция ще посетят Фестивала на виното и културното наследство Августиада и ще се включат в разнообразната програма в края на септември 2022 г.

Партньор в работното посещение в Стара Загора е Асоциацията на туроператорите на европейската част на Турция, която е най-голямата в сектора за този регион. Нейният председател Орхан Чеби даде висока оценка за потенциала на местата, които гостите посетиха - културни институти, музеи, места за настаняване и ресторанти.

Бяха проведе разговори с директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Операта ще популяризира по-активно своите бъдещи представления, като предоставя информация и на турски език. Това ще помогне групи от Турция да посещават организирано сцените на операта и в тези случаи изпълненията ще се субтитрират и на турски език. Старозагорската опера е готова да подготви и изнесени спектакли - на сцени в Текирдаг и Чорлу, и това също би стимулирало и активизирало бъдещи посещения на турски туристи в региона на Стара Загора.

Туристическият информационен център, съвместно със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, организираха програмата на посещението гостите. Председателят на сдружението Вени Петрова и Маргарита Крумова, ръководител на отдел туризъм към общината неотлъчно бяха с гостите през цялото време на посещението. Посетиха Регионалния исторически музей, Музея на религиите, Музей Неолитни жилища и комплекса Античен форум Августа Траяна, където ще се проведе и Августиада. При настаняването си бяха посрещнати в четиризвездения бизнес хотелхотел BBH (Best Boutique Hotel), но се запознаха и с възможностите на други хотели и ресторанти. Стара Загора може да предложи стотици културни и спортни събития, исторически места и тихи кътчета на гостите си. Градът разполага с близо 60 места за настаняване.

Гостите от Турция се включиха в програмата на Националния тракийски фолклорен събор Богородична стъпка, като бяха посрещнати от и зам.- кмета на Стара Загора, отговарящ за туризъм, Милена Желева. Те се забавляваха с и атракциите, които бяха организирани в къта Селски двор, показващ в парка на Старозагорските минерални бани как се готвят традиционните български ястия и сами взеха участие в кулинарните предизвикателства. Имаха възможност да наблюдават и автентичния танц на нестинари, който също беше част от програмата на събора.

Делегацията от Турция посети парк Митрополит Методий Кусев (Аязмото) и обновения зоопарк, който също е място, което има голям потенциал за привличане на туристи от съседната държава.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора осигури преводачи от български на турски език, което също помогна за успеха на деловото посещение. На много от местата присъстваха и председателят на Палатата Олег Стоилов и Исмет Чавушооглу, собственик на ЕЛТЕ Инженеринг, който ръководи и турското направление към ТПП - Стара Загора.

Посещението на турската група от представители на туроператорски фирми и журналисти завърши в комплекса на Зара Естейт в село Главан. Той обединява бутикова винарна, спа комплекс и хотелска част, разположени в красива местност. Предимство е географската близост до границата с Турция и гостите декларираха готовност да организират специални посещения в комплекса или да го включат като точка от бъдещи туристически турове в региона.

Още новини