Начало Новини Актуално Туроператори очакват засилен интерес към района на Тракия

Туроператори очакват засилен интерес към района на Тракия

Актуално

Туроператори очакват засилен интерес към района на ТракияОчаквам много скоро по-големи туристически потоци да открият района на Тракия и да се насочат към него заради тракийското наследство, винения, балнео- и спа-туризма. Туристическите услуги в Стара Загора са над средното ниво за страната, достигнато е качество на конферентните услуги, настаняването и храненето.

Градът разполага с традиции, ресурс, кадри, хотелска и ресторантьорска база, както и музеи- атракция за туристите. Това заяви в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков, съобщиха от пресцентъра на Общината.

До неделя представители на асоциацията - туроператори и туристически агенти ще участват в организирано от Община Стара Загора информационно пътуване за запознаване със забележителностите на града, настанителната база, заведенията за хранене и развлечения, както и възможностите за балнео и спа туризъм в курорта Старозагорски минерални бани.

Туризмът е една от икономическите дейности, която най-пряко успява да проникне и промени местните общности. Тя преразпределя доход по територията в устойчив контекст, като създава условия за бързо възвръщане на инвестициите, каза още Байков. Според него Стара Загора е типичен център, който може да интегрира три основни сегмента – културен туризъм, балнео- и спа-туризъм, и винен туризъм. По думите му, туристите търсят преживявания в по-голям периметър и в този смисъл е благоприятна локацията на града до Пловдив и Казанлък.

Според Свидна Динева от Експертна група направление Туризъм в асоциацията, централното позициониране на Стара Загора е предпоставка за развитие на културен туризъм, представлява интерес за обучителни дейности, корпоративни мероприятия и дейности по проекти.
Хотелската база в Стара Загора е с капацитет 2 400 легла, а местата за настаняване са с категория от две до пет звезди. През 2013 година са реализирани 125 000 нощувки.

Калин Драганов от Експертна група направление Връзки с Обществеността на АББТА наблегна на необходимостта градът да намери уникално рекламно послание. По думите му, трябва да се акцентира на нещо уникално, което да бъде широко рекламирано и популяризирано, като например музей Неолитни жилища и Музей на религиите в Стара Загора. Освен това по думите му е необходима добра инфраструктура, отлични хотели и добри ресторанти.

На 28 септември, в хотел Сити ще се проведе работна среща, организирана от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, на която представители на местния бизнес ще имат възможност да презентират своите обекти и програми пред туроператорите.

Още новини