Начало Новини Актуално Туризмът в България герерира дневни обороти от 15 - 20 млн. лева

Туризмът в България герерира дневни обороти от 15 - 20 млн. лева

Актуално

туризъмПриходите от туризъм за тази година се очаква да бъдат около 6,5 млрд. лева,   което   ще   е приблизително една десета от   брутния   продукт   на страната. Това прогнозира председателят на Българска  туристическа  камара Цветан Тончев. От чуждестранни туристи в отрасъла се очаква да влязат над 5 млрд. лева, а от български -около 1,2 - 1,3 млрд. лева.

По данни на камарата сега дневните обороти от туризма в страната са 15 - 20 млн. лева. Цените на основните туристически услуги тази година са намалени с 15-20 сто за сметка на поскъпването на допълнителните, добавиха от камарата. Според Цветан Тончев постижение е, че над една пета от туристите, посетили нашите курорти се връщат и на следващата година. Той цитира случай от 2009 година с германка, която летува у нас за 48-и път. По данни от летището в Бургас за юли има 5 на сто ръст на броя на пристигналите със самолет туристи по южното Черноморие, пише вестник Политика. Увеличението на гостите от Израел е 36,1 на сто, от Русия 32,4 на сто, от Украйна 32,3 на сто, от Бела-рус 28,5 на сто, от Полша -19 на сто. Увеличение има и в броя на туристите от скандинавските страни с 15 на сто, при силно намаление от 35% през 2009 г., предизвикано от негативни публикации в западната преса. "Сивата"  икономика в отрасъла, достига 40-50%, каза още Тончев и добави, че във върховия месец на сезона август, хотелите отчитат заетост от 20 процента. Той съобщи още, че от туристическа такса държавата трябва да получи около 60 млн. лева, а взема едва 12 млн. лева. През миналата година в хазната на община Несебър са влезли само 2 млн. лв., вместо 12 милиона, добави браншовикът.
Други трудности и през тази година са свързани с краткия сезон, с това, че строителството на материалната базата е изпреварило ръста на туристическия пазар, както и това, че страната продължава да се възприема като евтина дестинация.

Още новини